Komisija da utvrdi da li ljekari specijalisti i dalje šalju pacijente u dom zdravlja

IZ RESORA MINISTRA VOJISLAVA ŠIMUNA POTVRDILI DA SE NA PREGLED I DALJE NAJDUŽE ČEKA U KCCG

Komisija da utvrdi da li ljekari specijalisti i dalje šalju pacijente u dom zdravlja

Najveći dio pritužbi u vezi sa listama čekanja odnosi se na Klinički centar Crne Gore, kazali su Pobjedi iz Ministarstva zdravlja. Kako bi riješili problem, upućen je akt Komisiji za kontrolu kvaliteta, te KCCG da bi se izvršila detaljna analiza trenutnog stanja lista čekanja.

Iz Ministarstva, kojim rukovodi dr Vojislav Šimun, kazali su ,,da je i prije postojala, a i sada postoji mogućnost da specijalista ili uži specijalista može da zakaže kontrolne preglede i druge specijalističke preglede“, a da je na menadžmentu Kliničkog centra, tačnije njihovoj internoj komisiji za kontrolu kvaliteta da utvrdi da li se ljekari pridržavaju ove mogućnosti ili ipak šalju pacijente natrag u dom zdravlja.

- KCCG je zdravstvena ustanova koja pruža najveći broj usluga na teritoriji Crne Gore i osim što je ustanova tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za cijelu državu, ona istovremeno pruža sekundarne usluge za teritoriju Podgorice, Kolašina i Danilovgrada, ali je navedeni problem liste čekanja detektovan u samo pojedinim užim specijalističkim oblastima - navodi se u odgovorima iz Ministarstva zdravlja.

Ističu da će nakon dostavljene analize od strane Komisije za kontrolu kvaliteta KCCG, Ministarstvo zdravlja imati precizniju sliku o navedenom problemu, razlozima za čekanje na pojedine uže specijalističke preglede.

Naglasili su da je u velikom broju zdravstvenih ustanova ovaj problem riješen i da su liste čekanja u pojedinim domovima zdravlja prazne…

U KBC Berane nema lista čekanja niti za jednu specijalističku proceduru, kazali su iz Ministarstva zdravlja, a takva situacija je u Opštoj bolnici ,,Danilo I“ na Cetinju gdje su liste prazne, pa svi pacijenti kojima je neophodno uraditi pregled prije zakazanog termina (onkološki pacijenti, konsultacije za operativne zahvate...) budu odmah pregledani.

- U KBC u Kotoru postoje liste čekanja u Službi za radiološku dijagnostiku, a ovaj problem rješavaju otvaranjem dodatnih ambulanti u kojima zaposleni obavljaju dopunski rad. U Opštoj bolnici Bijelo Polje u specijalističkim ambulantama - hirurška, urološka, ortopedska nefrološka, dermatovenerološka, ginekološka, dječja pulmološka, kao i u RTG dijagnostici nema listi čekanja. U fizikalnoj, ORL ambulanti kao i na dopleru krvnih sudova i UZ liste čekanja su do jedan mjesec, a liste čekanja za CT dijagnostiku, kardiološku i endokrinološku ambulantu su do dva mjeseca. U reumatološkoj ambulanti čeka se do četiri mjeseca - rekli su iz Ministarstva zdravlja.

U Opštoj bolnici Pljevlja u ambulantama endokrinološkim, neurološkim i za ultrazvučnu dijagnostiku čeka se do tri mjeseca, a ostale ambulante rade bez duže liste čekanja.

- U ove četiri ambulante, gdje je duža lista čekanja, sve osobe sa malignitetom, djeca, kao i hitni slučajevi primaju se bez čekanja. Napominjemo da je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa menadžmentom Opšte bolnice Bijelo Polje prepoznalo značaj i dodijelilo užu specijalizaciju iz ove oblasti. Reumatološka ambulanta bolnice je jedina ambulanta na sjeveru Crne Gore koja je sa radom počela dolaskom užeg specijaliste reumatologa u 2023. godini, jer su pacijenti prethodnih godina preglede iz ove oblasti obavljali u KCCG - navodi se u odgovorima.

U OB Bar razlog za čekanje u kardiološkim, endokrinološkim i neurološkim ambulantama odnosi se na nedovoljan broj ljekara.

- Uprkos kadrovskom deficitu u Opštoj bolnici Nikšić, većina lista čekanja je značajno smanjena, a neke su čak i eliminisane. Čekanje duže od dva mjeseca bilježi procedura holtera EKG-a zbog ograničenog broja aparata. U Specijalnoj bolnici Risan nema lista čekanja u ambulantama. Liste čekanja za proteze koljena i kukova zavise od tenderskih procedura, nabavke, a ne organizacije službi i rada ljekara. Specijalna bolnica za plućne bolesti u Brezoviku takođe nema listi čekanja - naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Naglašavaju da uvođenje reda i jasnih procedura za svaku organizacionu jedinicu mora biti imperativ u sprovođenju zdravstvene zaštite.

Deficit specijalista iz pojedinih oblasti

Iz ovog resora su potvrdili da je neblagovremeno višedecenijsko planiranje medicinskog kadra dovelo zdravstveni sistem u situaciju da fali specijalista iz određenih oblasti, a psihijatrija je jedna od njih.

- Zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, u Crnoj Gori ima 45 psihijatara, od čega je njih 15 na primarnom nivou tj. u domovima zdravlja, u opštim bolnicama sedam, specijalnim bolnicama 13 i Kliničkom centru Crne Gore 10. Trenutno se na specijalizaciji iz ove oblasti nalazi još osam ljekara, čijim će se povratkom u sistem značajno pojačati služba psihijatrije na svim nivoima zdravstvene zaštite - kazali su iz Ministarstva zdravlja

Dodaju da aktivnom izradom plana ljudskih resursa, koji za naredni desetogodišnji period definiše Direkcija za ljudske resurse u resoru zdravstva, i te kako će se mapirati nedostajući kadar i planirati njegovo školovanje i usavršavanje.

Građani će moći, putem aplikacije eZdravlje, da poruče prepisanu terapiju

Iz Ministarstva zdravlja naveli su da građane uskoro očekuje novina.

- Tim u Direktoratu za digitalno zdravlje intenzivno radi na novom modelu naručivanja, propisivanja, ali i podizanja terapije. Ovaj projekat, konkretno na primarnom nivou, podrazumijeva podizanje terapije predložene od strane ljekara specijaliste bez odlaska u dom zdravlja. Naime, građani će biti u prilici da putem aplikacije eZdravlje.me pošalju izabranom ljekaru upit za prepisivanje predložene terapije. Zahtjev će elektronskim putem stići do izabranog ljekara koji će moći da potvrdi predloženu terapiju ili da zatraži pregled ukoliko smatra da je potrebno. Pacijent će dobijati povratnu info putem SMS poruke, nakon čega može da podigne terapiju u apoteci. Ovaj projekat će biti u pilot fazi najprije u opštim bolnicama, dok će sljedeća faza podrazumijevati da će usluga biti dostupna i u Kliničkom centru Crne Gore - naveli su iz resora Vojislava Šimuna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.