Pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počinju 25. juna
Ilustracija

EU odlučila

Pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom počinju 25. juna

Članice Evropske unije (EU) odobrile su danas i formalno da pristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom pučnu 25. juna i usvojile pregovarački okvir, saopštila je Belgija kao predsjedavajuća EU.

"To otvara put za početak pristupnih pregovora u utorak, 25. juna u Luksemburgu", saopštilo je belgijsko predsjedavanje EU.

Pregovori će biti otvoreni na dvije odvojene međuvladine sjednice, piše agencija AP.

Poslije pozitivne ocjene Evropske komisije, lideri EU su još krajem 2023. pristali da počnu pristupni pregovori sa dvije zemlje.

Pregovarački proces do konačnog ulaska u Uniju za obje zemlje može da potraje godinama, ocjenjuje agencija AP.

Tokom pregovora, zemlje kandidati moraju da usklade svoje zakonodavstvo i standarde sa pravnim tekovinama EU i da dokažu da njihove institucije i privreda ispunjavaju demokratske norme i principe vladavine prava.

Ukrajina je dugo težila članstvu u EU koje smatra putem ka blagostanju i stabilnosti. Zvanično je, međutim, podnijela zahtijev za članstvo manje od nedjelju dana poslije ruske agresije, u februaru 2022.

Formalno otvaranje pregovora o članstvu šalje snažan signal solidarnosti EU sa Ukrajinom.

I Moldavija je u puno navrata optuživala Rusiju da protiv nje vodi hibridni rat, tako što se uplitala u lokalne izbore i vodila obimne kampanje dezinformisanja kako bi oborila proevropske vlasti u Kišinjevu i skrenula zemlju sa evropskog puta.

Moldavske vlasti i dalje strahuju od namjera Rusije, utoliko prije što su vlasti moldavskog proruskog, separatističkog regiona Pridnjastrovlje u februaru optužile moldavske vlasti za pritisak i pozvale Moskvu da ih zaštiti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.