Zemlja koja je i dalje u 2016. godini

Zemlja koja je i dalje u 2016. godini

Etiopljani će 11. septembra slaviti kraj jedne i početak druge godine. Međutim, kada u ovoj istočnoafričkoj zemlji stigne nova godina, to će tehnički biti 2017.

Etiopija, druga najmnogoljudnija zemlja u Africi, sedam godina i osam meseci je „zaostala“ za velikim dijelom ostatka svijeta, piše CNN.

Odgovori leže u tradiciji koja datira vjekovima – i čvrstom osjećaju nacionalnog identiteta.

U Etiopiji se godina rođenja Isusa Hrista priznaje kao sedam ili osam godina kasnije od gregorijanskog, ili „zapadnog“ kalendara, koji je uveo papa Grgur XIII 1582. godine.

Prema mišljenju stručnjaka, Rimska crkva je prilagodila svoj proračun 500. godine nove ere, dok je Etiopska pravoslavna crkva odlučila da se drži drevnih datuma.

Iako je veći dio ostatka svijeta usvojio gregorijanski kalendar, Etiopija je zadržala svoj.

„Mi smo jedinstveni. Nikada nismo bili kolonizovani. Imamo svoj kalendar. Imamo svoju azbuku. Imamo svoje kulturne tradicije“, kaže Eshetu Getachew, izvršni direktor Rotate Ethiopia Tours And Travel.

Etiopski kalendar star je barem 1.500 godina i ima mnogo sličnosti sa kalendarom Koptske pravoslavne crkve u Aleksandriji, orijentalne pravoslavne hrišćanske crkve sa sjedištem u Egiptu.

Toplota ubija na tri načina, stručnjaci otkrivaju kako

Prateći solarno-lunarni sistem, traje 13 mjeseci, a od toga 12 traje 30 dana. Posljednji mjesec se sastoji od samo pet dana, ili šest dana tokom prestupne godine.

Putnici koji posjećuju Etiopiju često su zapanjeni kada saznaju da su se vratili „nazad u prošlost“.

17190004771718992376etiopija51024x683

Unsplash/Fabrizio Frigeni

Kako međunarodna preduzeća i škole sa sjedištem u zemlji teže da prate gregorijanski kalendar, mnogi Etiopljani nemaju drugog izbora osim da istovremeno koriste i tradicionalni etiopski kalendar i zapadni kalendar.

„Veoma je teško. Još uvijek ne mogu da se prebacim na jedan… To je pravi izazov. Moram da razmišljam o satima, danima. Ponekad o mjesicima, a ponekad čak i o godina“, kaže za CNN Travel etiopski arheolog Goitom W. Tekle, koji trenutno živi u Njemačkoj.

Njemačka historičarka Verena Krebs, stručnjak za srednjovjekovnu evropsku i afričku historiju, priznaje da tradicionalni etiopski kalendar nije jedini odvojeni kalendar, ukazujući na drevni egipatski kalendar, gdje 2024. godina odgovara 6266. godini, kao primjer.

etiopija2

Unsplash/Lesly Derksen

„To je očigledno veoma, veoma drugačiji način brojanja vremena“, kaže ona.

Saudijska Arabija tradicionalno daje prioritet hidžretskom kalendaru, koji se sastoji od 12 mjeseci i 354 dana, ali je nedavno odobrila upotrebu gregorijanskog kalendara za poslovne potrebe. U međuvremenu, hebrejski kalendar je zvanični kalendar Izraela.

Krebs smatra da je interesovanje za etiopski kalendar poraslo posljednjih godina, što sugeriše da bi to moglo biti povezano sa činjenicom da je „veoma blizak“ gregorijanskom kalendaru, a opet drugačiji.

„Logičan“ pristup

Fotograf Abel Gashaw je među mnogim Etiopljanima koji su se relativno dobro prilagodili žongliranju između oba kalendara.

Međutim, on priznaje da više voli etiopski kalendar, opisujući ga kao „logičniji“, posebno u odnosu na početak godine.

Nova godina, ili Enkutataš, stiže pred kraj kišne sezone.

etiopija3

Unsplash/Alazar Kassahun

Adis Abeba, cvijet iz Etiopije, cvijeta tokom ovog perioda i postao je simbol etiopske Nove godine.

„To je kao novi početak. To je novi početak za nas… Poslije toga, količina kiše postaje mala, i gdje god da krenete, tako je zeleno“, rekao je on.

On dalje ističe da Nova godina 1. januara ne bi imalo smisla u Etiopiji, jer taj datum pada tokom sušne sezone, dok 11. septembar (ili 12. septembar tokom prestupne godine) također označava početak egipatske godine.

U međuvremenu, Krebs naglašava da „nema razloga osim hrišćanskog prisvajanja paganskih praznika iz Rimskog carstva“ da se sugeriše da bi Nova godina trebalo da počne „na pragu između decembra i januara“.

„Tako da mislim da ima mnogo više smisla, jer se često poklapa sa krajem kišne sezone. Još nije gotovo, ali izlazi“, dodaje ona.

U Etiopiji se ne razlikuju samo mjeseci, dani i godine. Zemlja također funkcioniše po sopstvenom vremenskom sistemu.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.