Sinoć otvoren “Made In New York Jazz Festival 2024”

Legende svjetskog džeza u Crnoj Gori!

Sinoć otvoren “Made In New York Jazz Festival 2024”

Sinoć je na savršeno opremljenoj „Synchro“ sceni u Porto Montenegru u Tivtu održan spektakularni premijerni koncert devetog po redu “Made In New York Jazz Festivala 2024”. Nakon fantastičnog koncerta i vanserijskih imena svjetske muzike koji su publiku nekoliko puta podizali na noge, osnivač Rabbit Records i direktor festivala Vladimir Maraš istakao je neskriveno zadovoljstvo učinjenim. „Nathan East, Frank Gambale, Jeff „Tain“ Watts, Kennedy, Ekep, Lana, Šule, Filip, Milan, Michal, Luis, Branko…

Bilo je ovo nevjerovatno iskustvo. Zadovoljstvo publike definitivno nas je uvjerilo da radimo pravu stvar. Upoznao sam večeras ljude koji su na festival došli iz Kanade, Belgije, Norveške, Turske, Velike Britanije… ljude iz regiona, iz Novog Sada, Beograda, Splita i Zagreba, Sarajeva… svi oni došli su u Crnu Goru da bi uživali u jedinstvenom kulturnom događaju koji nas, na pragu jubilarne desetogodišnjice ovog projekta u Crnoj Gori, drži rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evrope i svijeta. Za nas kao organizatore, nema boljeg osjećaja. “

Da podsjetimo, ovogodišnje izdanje festivala otvoreno je „street jam session“ programima u Nikšiću prošle srijede, nastavilo se u četvrtak u Porto Montenegru, a večeras oko 20h, dakle u subotu, na Trgu nezavisnosti u Podgorici će slučajni ili namjerni prolaznici imati priliku da osjete dah džeza u svom gradu. Sve ovo je uvertira za sinoćni spektakl, ali i najava još jednog ekskluzivnog programa koji se održava večeras u džez klubu Sejdefa u Podgorici – predivna Lana Janjanin sa svojim kvartetom imaće svoj premijerni nastup u Crnoj Gori, sa početkom u 22h. Na samom kraju, sjutra veče, u nedjelju 23. juna u 21h, u atrijumu The Capital Plaza u Glavnom gradu, održaćemo završno koncertno veče festivala. Odmah nakon toga, već od utorka, nastavljamo zahtjevnu organizaciju desetog izdanja Made in New York Jazz Festivala 2025 koji najavljujemo za kraj juna sljedeće godine. Biće dosta iznenađenja, kako sa imenima koji će uveličati jubilej, tako i sa lokacijama.

Važan segment festivalskih aktivnosti, kojih je ukupno osam u pet planiranih festivalskih dana, svakako čini „Master class workshop“ koji će se održati sjutra, u nedjelju, u džez klubu Sejdefa, tačno u podne. Svi zainteresovani umjetnici, ljubitelji džeza i vrhunske muzike, dobrodošli su. Ulaz je besplatan. 

Vladimir Maraš, direktor festivala, dodao je i da za svaki festivalski program vlada ogromno interesovanje. Više od 50% posjetilaca festivalskih programa bilo je iz inostranstva, sa raznih destinacija, od Kanade, SAD, Velike Britanije do Ukrajine, Rusije, Kine, Belgije, Norveške, Turske, kao i regiona -  i svi su sa oduševljenjem iskazali želju da dođu već na naredno izdanje festivala, u junu 2025.

„Kompanija Adriatic Marinas ili Porto Montenegro, strateški je partner festivalu a od 2022. godine Festival je i zvanično prepoznat kao festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, odlukom resornog Ministarstva kulture i medija. Dakle, jazz muzika u Crnoj Gori polako ali sigurno dobija svoje sistemsko mjesto. Uz njih i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada je potpisnik odluke o prepoznatljivosti Made in New York Jazz Festivala kao festivala od nacionalnog značaja. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Ambasada SAD u Crnoj Gori, Hipotekarna banka, opština Tivat, kompanija The Capital Plaza i naši novi prijatelji – Mtel, Sotheby’s Realty, takođe su ponosni partneri Festivala, a svjetski brend Jack Daniels oficijelno je piće festivala. Ne manju zahvalnost Festival duguje hotelima Regent i Cue, organizaciji za zaštitu autorskih prava PAM CG, Elektroprivredi Crne Gore, nevladinoj organizaciji Akcija za umjetnost, Aerodromima Crne Gore i džez klubu Sejdefa u Podgorici.“

Na festivalskim binama nalazila se muzička oprema vrhunskog kvaliteta koju nam je obezbijedila kompanija Euro-unit / Yamaha. Bezbjedno i udobno vozili smo se Crnom Gorom u vozilima Renault i Nissan, koje nam od prve festivalske godine pa do danas obezbjeđuje kompanija Alliance iz Podgorice. Za nikada bolju promociju festivala prethodnih mjeseci zahvalnost dugujemo svim medijima u zemlji i inostranstvu, a posebnu zahvalnost šaljemo našim medijskim partnerima – televiziji Vijesti, Anteni M, Gradskom portalu, radiju i televiziji, Pobjedi, dnevnoj novini Dan, televizijama E, Nova M i Prva tv, Radio i televiziji Crne Gore. Na kraju, koristim priliku da vas obavijestim da je od prošle u Crnoj Gori aktivan prvi crnogorski i regionalni jazz portal Jazz Montenegro, na adresi jazzmne.com u okviru kojeg funkcioniše i prva specijalizovana, za sada online jazz radio stanica Jazz FM Montenegro, koja će, nadamo se ubrzo, pronaći svoju frekvenciju i u FM spektru medija u Crnoj Gori.“ - zaključio je Maraš.

Ulaznica ima još vrlo malo, a oni koji još nisu obezbijedili ulaznicu za večerašnji koncert Lane Janjanin u Sejdefi, kao i za završni koncert ovogodišnjeg izdanja Made in New York Jazz Festivala, mogu to uraditi posjetom web sajtu www.jazzmne.com/shop

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.