Kamere zabilježile trenutak udara ruske granate u Harkovu: Kako je moguće ovo preživjeti?
Foto: X

Kamere zabilježile trenutak udara ruske granate u Harkovu: Kako je moguće ovo preživjeti?

Ruske vođene bombe razrušile su stambenu zgradu u drugom najvećem gradu Ukrajine u subotu, ubivši tri osobe, ranivši 52 i navodeći predsjednika Volodimira Zelenskog da zatraži dodatnu pomoć u suočavanju sa sve većom prijetnjom ovakvih oružja.

Fotografije objavljene na internetu prikazuju dijelove petospratne stambene zgrade u ruševinama, s razbijenim prozorima, uništenim balkonima i ruševinama razbacanim oko kratera na tlu.

Posebno se ističe jedan snimak u kojem se vidi ženska osoba koja hoda ulicom u trenutku kada odmah u neposrednoj njenoj blizini pada granata. Žena je, pukim čudom, preživjela eksploziju.

Tužioci  u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkov naveli su da je broj žrtava u napadu sredinom poslijepodneva tri mrtva i 52 povrijeđena, uključujući troje povrijeđene djece. Regionalni guverner Oleh Siniehubov izjavio je da su četiri povrijeđene osobe u teškom stanju.

"Ovaj ruski teror putem vođenih bombi mora biti zaustavljen i može biti zaustavljen," napisao je Zelenski na Telegramu. "Potrebne su nam snažne odluke naših partnera kako bismo zaustavili ruske teroriste i rusku vojnu avijaciju tamo gdje se nalaze."
Kasnije, u svom noćnom video obraćanju, Zelenski je rekao da su ruske snage u junu upotrijebile više od 2.400 vođenih bombi na ukrajinske ciljeve, od kojih je oko 700 bilo usmjereno na Harkov.

Naveo je da su nakon odgođenog odobrenja velikog paketa pomoći od strane američkog Kongresa u aprilu, ukrajinske obnovljene zalihe oružja smanjile razaranje i učestalost raketnih napada, te da isto mora biti učinjeno sada kako bi se odbili ovi napadi bombama.

"Značajno smanjenje ruskog raketnog terora protiv Harkiva i regije dokazuje da je potpuno moguće osigurati naše gradove i zajednice od ruskih bombi," kazao je on. Ukrajini su, kako je dodao, potrebni obećani vojni paketi pomoći "bez odlaganja kako bi se sporazumi koje smo postigli s predsjednikom SAD-a Bidenom mogli ostvariti."

Ukrajina i SAD su ovog mjeseca potpisali desetogodišnji bilateralni sigurnosni sporazum s ciljem jačanja odbrane Ukrajine protiv Rusije i približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.