Otašević: Izbor Đukanovića na mjesto zamjenika Generalnog sekretara NATO-a značio bi čvršće prisustvo Alijanse u regionu

Otašević: Izbor Đukanovića na mjesto zamjenika Generalnog sekretara NATO-a značio bi čvršće prisustvo Alijanse u regionu

Zbog činjenice da nemamo naše ljude na terenu, ambasadore u UN, NATO-u i određenim zemljama, koji će na pravi način zastupati interese Crne Gore, ali i dobijati neke povratne informacije, koje možda ne stižu na pravi način zvaničnim kanalima, u nekom smislu se odričemo tih benefita, jer informacije putuju sporije ili ne putuju uopšte – kazao je za ''24 sata'' menadžer za komunikacije Atlantskog saveza Matija Otašević.

,,Sama činjenica da nemamo ambasadore u NATO-u, UN-u i brojnim drugim zemljama, govori da nam možda nijesu te organizacije prioritet u ovom trenutku kao državi. Nažalost to je jedna od mogućih poruka i bojim se poruka koju naši zapadni partneri dobijaju”, kazao je za TV E Otašević.

U Hrvatskoj, koja je članica NATO-a, sa kojom imamo dosta otvorenih pitanja, i na čije partnerstvo računamo na putu ka EU – mi nemamo ambasadora. Slična situacija i sa BiH iz koje često stižu protestne note, rekao je Otašević.

,,Mislim da se mora sa posebnom pažnjom pristupiti popunjavanju onih ambasadorskih pozicija u zemljama koje nemaju blagonaklon odnos prema euroatlantskom putu Crne i Gore, i koje žele da ga destabilizuju, jer ukoliko u tim zemljama nemamo profesionalne diplotamate, već politička postavljenja, postavlja se pitanje čije će oni interese u budućnosti zastupati, i da li mogu zastupati interese Crne Gore kada dođe do sukoba u stavovima Crne Gore i te zemlje. Ako u prvom redu oni u te stavove ne vjeruju”, naglasio je Otašević.

Najveći izazovi s kojima će se novi generalni sekretar, Mark Rute, susresti su političke prirode, rat u Ukrajini, drugi izazovi koji širom svijeta, rekao je Otašević.

Mediji su prenijeli informaciju da bi bivši predsjednik države Milo Đukanović mogao biti izabran za zamjenika generalnog sekretara NATO-a, koja nije zvanično potvrđena, na kraju će odluku o tome donijeti novi generalni sekretar NATO-a Mark Rut, objasnio je Otašević, i dodao:

,,To bi značilo da je NATO zainteresovan za čvršće prisustvo na Zapadnom Balkanu, i u svakom slučaju mjesto zamjenika generalnog sekretara koji bi došao iz neke od zemalja Zapadnog Balkana, koje su članice NATO-a, pomoglo stabilnosti Zapadnog Balkana”, istakao je Otašević.

Zapadni Balkan je u izvještaju, američkih obavještajnih agencija, prepoznat kao rizično područje, za izbijanje međuetničkih sukoba u skorijoj budućnosti, kaže Otašević i dodaje :

,,Tu su posebno izdvojeni Republika Srpska i Kosovo, zbog desavanja koja su se odigravala u datom trenutku. Izvještaj je prepoznao i da će nacionalistički lideri Zapadnog Balkana pokusati da podstaknu te sukobe i da će najviše profitirati određeni centri moći koji se protive euroatlantskoj integraciji Zapadnog Balkana, među kojima i zvanična Moskva”.

Članstvo u NATO-u je pružilo određenu sigurnost i stabilnost Crnoj Gori, kad govorimo o spoljnim prijetnjama, kaže Otašević.

,,NATO ne može uticati na potencijalne unutrašnje sukobe u Crnoj Gori, i to je ono gdje su nam neophodni zreli i odgovorni politički lideri, a nažalost vidimo da dobar dio njih u ovom trenutku nije dorastao tome, i to je ono što treba da nas zabrine”, zaključio je Otašević.

Izvor: TVE

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.