SAD se bore sa vremenskim nepogodama: Širom države velike vrućine i velike poplave
Foto: Tanjug/AP

SAD se bore sa vremenskim nepogodama: Širom države velike vrućine i velike poplave

Više miliona Amerikanaca pogođeno je visokim temperaturama širom SAD, a u regionu Srednjeg Zapada te zemlje zabeležene su poplave.

Lokalne vlasti upozoravaju stanovnike na opasnosti od prekomerne toplote i vlage.

Na granicama Južne Dakote, Ajove i Minesote, poplavne vode su porasle tokom nekoliko dana. U sjeverozapadnoj Ajovi, 13 rijeka se izlilo, evakuisani su čitavi kvartovi i najmanje jedan čitav grad, a grad Spenser u Ajovi uveo je u nedelju policijski čas, drugu noć zaredom, nakon poplava koje su premašile rekord iz 1953. godine.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su djelovi sjeverne Nebraske, jugoistočne Južne Dakote, južne Minesote i sjeverozapadne Ajove dobili osam puta više padavina u prosjeku. A ove nedelje očekuju se obilnije padavine.

U Južnoj Dakoti, guvernerka Kristi Noem proglasila je vanredno stanje nakon velikih poplava u jugoistočnom dijelu te savezne američke države. Najmanje jedna osoba je poginula u poplavama, rekla je Noem u nedelju, ne navodeći detalje.

U oblastima južno od Sijuks Folsa, najvećeg grada u državi, procijenjeno je 25 do 38 centimetara kiše tokom tri dana, rekao je hidrolog Nacionalne meteorološke službe Kevin Lou.

Očekuje se da će nekoliko rijeka, uključujući Big Sijuks, Džejms i Vermilion, danas dostići vrhunac, koji će trajati do srijede uveče, rekla je guvernerka.

Zvaničnici uprave za vanredne situacije u maloj zajednici u Južnoj Dakoti, Dakota Dunes, u nedelju su izdali nalog za dobrovoljnu evakuaciju za oko 4.000 stanovnika te oblasti.

Dakota Dunes se nalazi u blizini granice Nebraske i Ajove i stisnuta je između rijeka Misuri i Big Sijuks, od kojih se očekuje da će doći do vrha u narednim danima. Uprava za hitne slučajeve u Dakota Dunesu upozorila je stanovnike da bi obavezna evakuacija mogla doći brzo ako se probiju brane.

Nacionalna meteorološka služba je kasnije u nedelju upozorila na potencijal za tornada na sjeveroistoku. Tornada su u subotu pogodila Viskonsin, sravnivši sa zemljom istorijsku luteransku crkvu Epl Grouv, osnovanu 1893. godine u gradu Argaj.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.