NASA-in test pokazao: Ne možemo spriječiti veliki sudar asteroida sa Zemljom
NASA ILUSTRACIJA/ - NASA/JOHNS HOPKINS UNIVERSITY APPLIED PHYSICS LABORATORY

NASA-in test pokazao: Ne možemo spriječiti veliki sudar asteroida sa Zemljom

U eri u kojoj istraživanje svemira zaokuplja našu maštu, drugačija kosmička briga zahtijeva našu pažnju: potencijalna prijetnja od sudara asteroida sa Zemljom.

Iako ovo može zvučati kao zaplet holivudskog blokbastera, riječ je o potencijalno vrlo stvarnom scenariju za koji se NASA i druge svjetske svemirske agencije marljivo pripremaju već godinama.

Gotovo 100 predstavnika raznih američkih i svjetskih agencija, uključujući NASA-u, Evropsku svemirsku agenciju (ESA), japansku agenciju JAXA i Univerzitet u Kembridžu, okupilo se u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Johnsa Hopkinsa (JHAPL) u Merilendu na petoj vježbi Planetarne odbrane, pod paskom NASA-inog Ureda za koordinaciju planetarne odbrane, piše Bug.hr.

Veliki udar asteroida potencijalno je jedina prirodna katastrofa koju čovječanstvo može predvidjeti godinama unaprijed i poduzeti mjere da se to spriječi. Zato je i ova vježba uključivala hipotetski scenario u kojem prethodno neotkriveni asteroid ima 72 odsto šanse da udari Zemlju za približno 14 godina. Uz to, ključna prateća promatranja bila su odgođena za sedam mjeseci jer je asteroid prolazio iza Sunca iz Zemljine perspektive. Takav scenario je, kažu, istaknuo važnost ranog otkrivanja i naglasila potrebu za međunarodnom saradnjom u praćenju i odgovoru na potencijalne prijetnje.

Skriveni asteroidi

Trenutno raspoloživim metodama promatranja svemira ne uspijeva se da se na vrijeme otkriju svi asteroidi. Neki reflektiraju vrlo malo svjetla, drugi kruže u područjima u kojima ih je teško uočiti sa Zemlje, poput onih koji nam se približavaju iz smjera Sunca.

Astronomi i svemirske agencije koriste različite tehnike, uključujući istraživanja širokog polja, infracrvena promatranja i svemirske teleskope no uprkos svemu neki skriveni asteroidi postanu vidljivi tek kad prođu relativno blizu Zemlje.

Misija DART

Najnovija vježba prvi je put uključila i podatke iz NASA-ine misije DART (Double Asteroid Redirection Test). Ova impresivna demonstracija tehnologije skretanja asteroida, koja je uticala na asteroidni mjesec Dimorphos u septembru 2022, dokazala je da potencijalno možemo promijeniti kurs dolazećeg nebeskog tijela.

No, primjena takve tehnologije na stvarnu prijetnju zahtijeva godine planiranja. Pa iako u doglednoj budućnosti nema značajnih prijetnji od udara asteroida, ili mi barem ne znamo za njih, vježbe poput ove igraju ključnu ulogu u pripremi za neočekivano.

U tome bi trebali pomoći i projekti ranog otkrivanja potencijalnih prijetnji kao što je NASA-in NEO Surveyor (Near-Earth Object Surveyor). Ovaj infracrveni svemirski teleskop, dizajniran za ubrzavanje otkrivanja i karakterizaciju potencijalno opasnih objekata blizu Zemlje, trebalo bi da proradi u junu 2028.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.