Rađanje svračka

Ovo je svračak, a za gnijezdo je odabrao jednu šljivu na Jabuci, kod Kolašina. Imao je šest jaja, četiri su se izlegla prije snimanja, petom je pomagla mi tvrdimo majka, a šesti i vjerovatno najrazmaženiji je stigao na svijet kada su se svjetla kamere ugasila

Rađanje novog života je najsloženija i najznačajnija pojava prirode, a u našem videu vidjećete taj jedinstveni trenutak iz jedne ptičje porodice. Ovo je svračak, a za gnijezdo je odabrao jednu šljivu na Jabuci, kod Kolašina. Biolozi kažu da ženka ove ptice snese od četiri do sedam jaja sa smeđim šarama iz kojih se za 12 do 15 dana izlegu ptići. Oni u gnijezdu ostaju do 20 dana kada odlepršaju.

Naš svračak je imao šest jaja, četiri su se izlegla prije snimanja, petom je pomagla mi tvrdimo majka, a šesti i vjerovatno najrazmaženiji je stigao na svijet kada su se svjetla kamere ugasila... Majka  je istovremeno hranila podmladak i pomagala da se iz jajeta pojavi novo biće. Sve to trajalo je bukvalno nekoliko minuta. Nastojaćemo da sledeće nedjelje ponovo izvijestimo kako podmladak napreduje, kako jedu, jesu li glasni...

Autor M,Vujisić

Izvor Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.