Spajićeve ,,korisne laži“ o dvojnom državljanstvu
Milojko Spajić

Spajićeve ,,korisne laži“ o dvojnom državljanstvu

Nedavna pompezna najava premijera Milojka Spajića o potrebi promjene Ustava radi omogućavanja prava na dvojno državljanstvo ljudima koji dugo žive van Crne Gore - u Srbiji, regionu Balkana ili daljoj dijaspori - u direktnoj je suprotnosti, kada je u pitanju sticanje državljanstva, sa Spajićevom vizijom o Crnoj Gori „kao Švajcarskoj Balkana i Singapuru Evrope“, kako je naveo u ekspozeu u Skupštini Crne Gore.

U stvari, ukoliko bi se ustavne odredbe sticanja državljanstva ,,obećanog uzora“ Singapura primijenile u Crnoj Gori, onda bi svi koji apliciraju za crnogorsko državljanstvo - morali da se odreknu državljanstva zemlje iz koje dolaze!

Ili bi, ako hoće strano državljanstvo, morali da se odreknu crnogorskog.

DRŽAVLJANSTVO I POLITIKA

- Imati dvojno državljanstvo nije dozvoljeno u Singapuru pa ćete se morati odreći drugog državljanstva koje možda imate ako odlučite prihvatiti singapursko. Singapur se smatra jednim od najboljih gradova u Aziji za život. Bezbjedan je, ekološki prihvatljiv i ,,lonac“ je u kojem se tope i miješaju kulture – ovo je odgovor sa sajta Vlade Singapura na upit Pobjede ,,Da li postoji mogućnost dobijanja singapurskog državljanstva, uz zadržavanje originalnog, zemlje iz koje dolazi aplikant“.1719344712singapurzakonodrzavljanstvu

Dokaz Spajićevih manipulacija: Detalj iz zakona Singapura

Jasno je, dakle, da je Spajićeva patetična galama - ,,o Crnoj Gori koja se odriče svoje đece“, državljanki i državljana drugih zemalja - prizemna marketinška šarada, namijenjena neupućenim građanima. S osnovnim ciljem da se napravi politička maska, koja bi trebalo da sakrije istinu: priču o dvojnom državljanstvu premijer gura u cilju sprovođenja rekonstrukcije Vlade i zadovoljenja političkih apetita Nove srpske demokratije Andrije Mandića i Demokratske narodne partije Milana Kneževića.

Te dvije stranke i ta dva lidera su ključni za opstanak aktuelne parlamentarne većine bez koje nema opstanka ni vlade Milojka Spajića.

Zato je, plasirajući priču o izmjenama Zakona o državljanstvu, ali i pokušavajući da propagandno plasira tezu da je dvojno državljanstvo potrebno ,,radi upisa naše đece u registar crnogorskih građana“, Spajić svjesno zaboravio svoje premijerske ,,misli“ iz ekspozea.

Jer, kada se i detaljnije pogleda Zakon o državljanstvu Singapura, jasno je da bi neka zakonska rješenja Milojko Spajić - da može – trajno sklonio iz vidokruga običnih građana. Samo iz jednog razloga - jer ne odgovaraju njegovoj novoj ,,viziji“!

SPAJKIJEVA DVOSTRUKA IGRA

Recimo, u članu 128 Zakona o državljanstvu Singapura, u dijelu ,,Odricanje od državljanstva“, zapisano je: ,,Svaki građanin Singapura, stariji od 21 godine i zdrave pameti, koji je, takođe, ili će postati državljanin druge zemlje, mora se odreći svog državljanstva Singapura izjavom koju registruje Vlada, i mora nakon takve registracije prestati biti državljanin Singapura“.

Da prevedemo, ako nekome nije jasno: ukoliko ste državljanin Singapura, a želite steći državljanstvo neke druge države - morate se odreći singapurskog.

A singapursko državljanstvo, ukoliko se ispostavi da građanin ima državljanstvo i neke druge države - automatski se gubi, ukoliko je ,,nakon 6. aprila 1960. godine podnio zahtjev vlastima mjesta (države) izvan Singapura za izdavanje ili obnovu pasoša“...

Izvodi iz Zakona o državljanstvu Singapura raskrinkavaju dvoličnu, prevarantsku politiku premijera Spajića: posljednjeg dana oktobra prošle godine, predsjednik Vlade u ekspozeu je govorio o usvajanju prakse i prava Singapura i Švajcarske, a sedam mjeseci kasnije, prije samo sedam dana na konferenciji za novinare,

premijer je promovisao priču o promjeni Ustava Crne Gore, da bi se izmijenio crnogorski zakon o državljanstvu i omogućilo uvođenje dvojnog državljanstva.

Koliko se daleko otišlo u varakanjima i političkim igrama pokazuju i dokumenta koja je Pobjeda juče objavila. Ispostavilo se da je Vlada Crne Gore, vjerovatno uz prethodni dogovor sa ljudima iz parlamentarne većine, u ,,Planu reformske agende za sredstva iz plana rasta“ naznačila decembar 2024. kao krajnji rok za promjenu Ustava Crne Gore.

Potom je, iako niko iz Evropske komisije nije na tome insistirao, volšebno prolongiran rok za izmjenu crnogorskog Ustava za – jun 2025. godine. Da li je to urađeno mimo znanja Andrije Mandića ili je i lider NSD upleten u ove zakulisne političke igre – nije poznato.

Izvjesno je, međutim, da Spajić voli da igra dvostruku igru: da jedno najavljuje i javno obećava, a da istovremeno nešto sasvim drugo u tajnosti dogovara i sprovodi.

Da li je to rezultat Spajićevog pokušaja spinovanja ili brutalnog nepoznavanja političkih sistema? Ili su, možda, premijeru svezane ruke zbog raznih ucjena, poput one o navodnoj saradnji sa kripto-prevarantom Do Kvonom i brojnim transakcijama dok se Južnokorejac nalazio u pritvoru?

Dakle: o kripto biznisu, ali i o lažnim obećanjima, političkim prevarama i ,,korisnim lažima“ o dvojnom državljanstvu, odgovore može dati jedino Milojko Spajić.

VUKOVIĆ: Spajanje nespojivog rezultat je političkog neznanja

Novembra prošle godine u analitičkom osvrtu za Pobjedu na sistemske postavke iz ekspozea tadašnjeg mandatara Milojka Spajića, kao i o tezama o Crnoj Gori kao ,,Singapuru i Švajcarskoj na Balkanu“, dr Siniša Vuković, profesor na Džon Hopkins univerzitetu je jasno naznačio - ,,nespojivost spajanja dva različita modela“.

– Ukoliko bi modele te dvije zemlje nekako spojili i primijenili u Crnoj Gori, dobili bi neutralnu, decentralizovanu i konfederalnu državu naroda, vođenu dominantnom partijom populističkog desnog centra, koja guši sve postulate liberalne demokratije i vladavine prava i podređuje se odlukama svojih susjeda, zarad fiktivnog populističkog obećanja o ekonomskom prosperitetu i veoma realnog insistiranja na saradnji sa regionom – ocijenio je za Pobjedu Vuković.

Naglasio je i da je Spajić tada – od svih mogućih primjera - izabrao dva koja su, bar kada je u pitanju Crna Gora, umnogome problematična i da sve to govori o Spajićevom nedostatku poznavanja političkih sistema.

– Pretpostavljam da su za mandatara ključne odrednice kojima se vodio, kada je odabrao Švajcarsku i Singapur, bile činjenice da se radi o dvije ekonomski uspješne države, koje su međunarodno konkurentne, prepoznate i cijenjene zbog njihovog doprinosa svjetskoj ekonomiji. Malo je takvih primjera na svijetu i s pravom se može konstatovati da su obje države izuzeci kada je u pitanju ekonomski razvoj koji je teško oponašati. Zapravo, biti Švajcarska ili Singapur, u sistemskom smislu za Crnu Goru bi bilo katastrofalno – zaključio je dr Vuković u razgovoru za Pobjedu.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.