Vlada još ne zna šta će sa

Vlada još ne zna šta će sa "Čarlijem"

Vlada je u aprilu od brazilske državne banke preuzela avion “Čarli”, koji već dvije i po godine “leži” pored piste na Aerodromu Podgorica, za pet miliona dolara, ali i dalje nije urađena procjena njegovog stanja niti donijeta odluka na koji način će ga država koristiti.

Odluku o kupovini aviona Vlada je donijela još krajem prošle godine, navodeći, između ostalog, i da se time želi spriječiti komplikovanje spora sa Brazilom, koji bi mogao koštati državu 12 miliona eura s obzirom na to da je prilikom kupovine 2010. godine bila tehnički garant tog posla.

Bivši avio prevoznik “Montenegro Airlines” tada je kupio ovaj avion na lizing, a do kraja 2020. godine otplaćeno je oko 38 miliona dolara, dok je bio preostao dug od pet miliona. Prema uslovima ugovora, vlasnik aviona do otplate posljednje rate bila je brazilska državna banka, pa nije bio ni dio stečajne mase MA. U novim pregovorima od kraja prošle godine brazilska strana je pristala da proda avion Vladi za iznos preostalog duga.

“Bill of transfer (potvrda o prenosu), stigao je na adresu Ministarstva saobraćaja i pomorstva 8. aprila 2024. godine. Navedenim dokumentom se potvrđuje da je država Crna Gora vlasnik vazduhoplova i da ima pravo raspolaganja vazduhoplovom što uključuje i neograničeno pravo pristupa istom pored ostalog i radi tehničkog održavanja i procjene troškova za eventualno vraćanje vazduhoplova u plovidbeno stanje kako bi se donijele odluke za dalje postupanje. Dokument o transferu vlasništva je notarizovan i sa apostilom zaveden u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. Ugovorom između Republike Brzila i Crne Gore, dogoverena je isplata u iznosu od 4.990.000 USD”, naveli su “Vijestima” iz Ministarstva saobraćaja.

Na pitanje da li je od preuzimanja aviona urađena analiza stanja u kojem se avion nalazi, da li je utvrđeno šta je sve na njemu potrebno uraditi da bi se doveo u plovidbeno stanje i koliko bi to koštalo, iz ovog Ministarstva kažu da u saradnji sa drugim institucijama, Ministarstvom finansija, Upravom za imovinu, Agencijom za zaštitu konkurencije..., razmatraju modele koji bi omogućili dalju procjenu i valorizaciju aviona.

“Jedna od mogućih opcija koju trenutno razmatramo jeste raspisivanje javnog poziva za konsultante koji bi trebalo da izvrše procjenu trenutnog stanja vazduhoplova, njegovu trenutnu vrijednost i iznos ulaganja koja su potrebna za vraćanje vazduhoplova u operativno stanje. Glavni izazov predstavlja nedostatak kvalifikovanih organizacija sa svim neophodnim certifikatima, koje bi mogle da dostave tražene analize”, kazali su iz Ministarstva.

“Čarli” nije letio dvije i po godine godinu. Njegov posljednji let bio je 26. decembra 2020. godine kada je preletio sa aerodroma Tivat gdje mu je bila baza, na aerodrom Podgorica. To je bio i posljednji let “Montenegro Airlensa” jer je uprava kompanije taj dan saopštila da prekida letove, jer se više nije mogla finansirati iz državne pomoći.

Avion je tada bio potpuno ispravan i plovidben, pa je pitanje šta se s njim desilo od tada i kako je devastiran do te mjere da u njega sada treba uložiti više od osam miliona eura kako bi se vratio u operativnu upotrebu.

Stečajna uprava MA je 2021. godine u nekoliko navrata tvrdila da “Čarliju” na stajanci aerodroma u Podgorici “pristupaju neovlašćene osobe” i sa aviona navodno, skidaju razne djelove. Oni su za to optužili novu nacionalnu kompaniju AM, što je njen menadžment demantovao. Prema tadašnjim fotografijama, sa “Čarlija” je skinut lijevi motor, ali nije objašnjeno ko je to uradio i gdje je motor završio, a imao je sa jedne strane i izduvane gume zbog čega je stajao ukrivo više opterećujući tu stranu.

Poletjeće ako to bude finansijski opravdano i pravno moguće
Na pitanje “Vijesti” koja će biti dalja sudbina tog aviona, iz ovog resora navode da je plan da ukoliko analiza pokaže opravdanost ulaganja u sanaciju, avion se vrati u komercijalnu upotrebu.

“Koji će to biti vid komercijalnog aranžmana, zavisi od veličine potrebnih ulaganja, resursa koje će imati predmetni vazduhoplov, kao i pravnih mogućnosti koje će biti na raspolaganju državi kao vlasniku vazduhoplova. Prilikom donošenja ovako bitne odluke, vodićemo se i interesima našeg nacionalnog avio prevoznika i njihovim planovima za razvoj flote. Sve to pod uslovom da postoji adekvatan model da sa ‘Air Mne’ napravimo komercijalni aranžman koji je u skladu sa evropskom regulativom i ukoliko postoji komercijalni interes dviju strana”, kazali su iz Ministarstva.

Novi državni avio prevoznik “Air Montenegro” imao je želju da preuzme ovaj avion i ranije, čak mu je u junu 2021. Vlada dala zeleno svjetlo da novcem od svog osnivačkog kapitala za iznos od 5,36 miliona dolara, od brazilske banke otkupi ovaj “embraer E195”. Međutim, nakon što je tadašnja analiza “Air Montenegra” pokazala da bi u avion bilo potrebno uložiti još oko osam miliona eura, odustali su od te ideje jer tada nisu imali toliko novca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.