Suljević: Bilo je dovoljno vremena da se Skupština posveti rješavanju izbora članova DIK-a

Suljević: Bilo je dovoljno vremena da se Skupština posveti rješavanju izbora članova DIK-a

Iako je 28. saziv Skupštine Crne Gore konstitusan prije gotovo godinu, sastav Državne izborne komisije (DIK) još nije promijenjen, te su pojedini aktuelni članovi predstavnici političkih partija koje nemaju parlamentarni status. S druge strane, partije koje su trenutno zastupljene u Parlamentu, u DIK-u nemaju svog predstavnika.

Da je bilo i više nego dovoljno vremena da se Skupština posveti rješavanju izbora članova DIK-a, mišljenja je aktuelni član Državne izborne komisije iz civilnog sektora Damir Suljević.

„Nakon konstituisanja Administrativnog odbora, što je uslijedilo vrlo brzo nakon konstituisanja Skupštine, nakon svih ovih tekućih pitanja koja se rješavaju u startu, to je moglo biti riješeno u roku od mjesec, dva, pa eventualno u roku od tri mjeseca od momenta konstituisanja Skupštine“, kazao je Suljević za Gradsku RTV.

Suljević vjeruje da pitanje izbora novog sastava DIK-a u Skupštini nijesu doživjeli kao “prioriteno”, ali se, kaže, ne smije zaobići mogućnost da još uvijek nijesu postigli dogovor o raspodjeli mjesta.

„Svaka politička partija zastupljena u Skupštini, bez obzira da li se ona nalazi u koaliciji ili ne, želi svog predstavnika u Državnoj izbornoj komisiji, jer na taj način ima moć odlučivanja u odnosu na ono što su pitanja koja se tiču izbornog proces, ali vjerujem i da su ta takva pitanja podjele mogla biti vrlo brzo riješena da je postojao odnos prema tom pitanju kao jednom od prioritetnih pitanja“, ističe Suljević.

Iako nije bilo konkretnih posljedica po procese u državi, činjenica da su trenutni članovi DIK-a izabrani od strane prošlog saziva Skupštine moglo je biti problematično za donošenje odluka koje se tiču lokalnih izbora, smatra Suljević.

“Jasno je, kaže, da predstavnici koji se u sastav DIK-a imenuju ispred političkih partija prije svega na neki način zastupaju i ono što su njihovi partijski interesi unutar Komisije. Iz tog razloga je vrlo jasno”, zaključuje Suljević, da je po srijedi i određena trgovina brojem predstavnika unutar DIK-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.