Kako je sultan darovao milost i slobodu manastira

Kako je sultan darovao milost i slobodu manastira

Sultan Mehmed potvrđuje privilegije manastira Svetog Nikole na Vranjini

Sultan Mehmed potvrđuje privilegije manastira Svetog Nikole na Vranjini

Kako je sultan darovao milost i slobodu manastira

Istorija lijepe priče piše.

Skadar 1478.

"Po milosti Boga piše carstvo moje kako dajem prostortor i slobodu i vlast manastiru Svetoga Nikole u Vranjini I kaluđerima koji u njemu živuju.

I što god je bilo do sada manastirsko, ili što je tome manastiru I tijema kaluđerima pridato I po njihovim zapisato i ostavljeno, ili kuće ili  baštine, ili livade I vinograde, ili mline i valjaonice, ili sela i planine , gore ili vode, ili što je gođ od toga posla , da niko ne smije ometati posjed toga manastira, ili što uzeti tijem kaluđerima, ni od bašah mojih, ni sandžak beg, ni kadija, ni subaša, ni jedan čoek mali ni veliki našega carstva da ne smije činiti tu zulum , ni dosadu kakvu.

I kudije hoće hoditi po zemlji carstva mi da niko ne smije da im smeta ili što učini, nego svuđ slobodno da idu.

Tu milost i slobodu darova sultanstvo moje, tako da znaju…

Potpisah pod Skadar"

Autor:J.M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.