U Iranu se održavaju predsjednički izbori, ajatolah Hamenei glasao među prvim

NAKON POGIBIJE RAISIJA

U Iranu se održavaju predsjednički izbori, ajatolah Hamenei glasao među prvim

U Iranu se danas održavaju predsjednički izbori, a biračka mjesta širom Irana otvorena su u 8 ujutro po lokalnom vremenu i nastavit će primati birače deset sati.

Iranci su izašli na birališta čim su se otvorila birališta za novog predsjednika zemlje. Vođa Islamske revolucije ajatolah Seyed Ali Khamenei glasao je među prvim.

Više od 61.450.000 iranskih birača s pravom glasa može sudjelovati na izborima koji su u toku u zemlji i inozemstvu. Pravo glasa imaju osobe rođene 28. juna 2006. ili prije toga. Širom zemlje otvoreno je oko 59.000 biračkih mjesta, uključujući preko 15.000 mobilnih mjesta.

Također je postavljeno ukupno 340 biračkih mjesta u 100 zemalja kako bi se iranskim iseljenicima omogućilo sudjelovanje na izborima.

Snage policije, Zbora čuvara islamske revolucije (IRGC) i Basija imaju zadatak osigurati sigurnost izbora.

Četiri su kandidata za predsjednička mjesta u anketama, uključujući Saeeda Jalilija, Mostafu Pourmohammadija, Mohammada Baqera Qalibafa i Masouda Pezeshkiana. Dvoje drugih, Alireza Zakani i Amir Hossein Qazizadeh Hashemi odustali su od utrke u srijedu i četvrtak.

Kandidate je izdvojilo Ustavno vijeće između 80 kandidata koji su se kandidirali za predsjednika.

Nova uprava, 14. nakon pobjede Islamske revolucije 1979., preuzet će vlast krajem juna ili početkom jula i obnašat će dužnost četiri godine. Izbori se održavaju godinu dana prije roka jer je iranski predsjednik Ebrahim Raisi preminuo u maju.

Helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija i njegovu pratnju srušio se u sjeverozapadne planinske šume 19. maja, usmrtivši predsjednika, ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana i šest drugih.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.