Zirojević: Najbolji naziv inicijative je

Zirojević: Najbolji naziv inicijative je "Rezolucija očuvanja fotelja svih u parlamentarnoj većini"; Abazović: Spajić prevario Hrvate

Poslanici rasrpavljaju o rezoluciji o genocidu u Jasenovcu: PES, Demokrate i SNP će glasati za, DPS najavio napuštanje sale uoči glasanja


Abdić: Da li je Božoviću Mihailović antifašista; Božović: I mojoj porodici imam dvije partizanske spomenice

Poslanik DPS-a Nermin Abdić upitao je poslanika SNP-a Bogdana Božovića da li je za njega Dragoljub Draža Mihailović antifašista ili saradnik okupatora i da li su za njega Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci ili heroji.

Božović je odgovorio da je Abdić promašio osobu kojoj je postavio to pitanje

- Ja u mojoj porodici imam dvije partizanske spomenice. Đedova braća su stradala od četnika i okupatora tako da sam dovoljno odgovorio. Bolje da pitate kolege zašto izbjegavaju da kažu da li se u Jasenovcu desio genocid nad Srbima - naveo je Božović.

Abdić je zahtijevao odgovor sa "da" ili "ne", a ne da Božović na pitanje odgovara pitanjem.

16:40
Zirojević: Jasenovac dio Holokausta

Poslanik SD-a Nikola Zirojević ocijenio je da da je Jasenovac dio Holokausta, što je, kako je konstatovao, gore od genocida.

- Danas je Crna Gora zemlja čuda. Ova rezolucija nije nikakav pijetet žrtvama Jasenovca, nego politički odgovor na glasanje Crne Gore u UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i to je nama sasvim jasno saopšteno. Možda bi najbolji naziv ovog dokumenta bio "Rezolucija očuvanja fotelja svih u parlamentarnoj većini" jer je to jedini njen cilj - naveo je Zirojević.

Stava je da je ovu rezoluciju trebalo da donese Srbija.

- Nažalost, u Crnoj Gori se neki pokušavaju predstaviti većim Srbina od Aleksandra Vučića, na taj način nanoseći štetu sopstvenoj državi i građanima, uključujući i one koje vi reprezentujete - naglasio je Zirojević.

Prema njegovim riječima, vladajuća većina se uzalud pravda pred Hrvatskom, jer smatra da će uslijediti posljedice ukoliko ovaj dokument bude izglasan danas u parlamentu.

16:25
Vuković: Ovo nema veze sa kulturom sjećanja, već trulim kompromisima većine

Poslanik DPS-a Ivan Vuković ocijenio je da rezolucija o genocidu u Jasenovcu ne služi onome što u njoj piše.

- Danas slušamo uvodnu riječ Andrije Mandića koji je sljedbenik četničke ideologije. On se ponosi tim ideološkim nasljeđem. Danas imamo predstavu za javnost. Ovo nema veza sa istorijskim činjenicama, niti sa kulturom sjećanja. Ovo još manje ima veze sa državnim interesima države. Ovo ima veze sa trulim kompromisima vladajuće koalicije - istakao je Vuković.

On je istakao zabrinutost na odgovor Hrvatske koja je Crnoj Gori proteklih godina pružala podršku našoj državi na putu ka EU.

Ovo je, kako je rekao, jedan od najborih dana u crnogorskom parlamentu.

16:10
Kaluđerović: Osuda svih zločina koji su sprovedeni na teritoriji NDH

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović kazala je da se amandmanima koje je podnijela ta partija osuđuju svi zločini koji su sprovedeni na teritoriji NDH.

- Došlo je doba da osudimo zločine nad srpskim narodom - poručila je Kaluđerović.

16:00
Bogdanović: Rezolucija glas onih koji su brutalno ubijeni i ućutkani

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je Jasenovac vječna opomena gdje mržnja može odvesti. On je naveo da će Demokrate glasati za rezoluciju.

- Jasenovac nije samo mjesto na karti i mrlja u istoriji - to je i tuga, bol i nijema opomena. Kada god govorimo o Jasenovcu ne postoji nijedna riječ koja je dovoljno teška i misao koja je toliko duboka da izrazi sve što se tamo desilo - naveo je Bogdanović.

On je rekao da je ova rezolucija glas onih koji su brutalno ubijeni i ućutkani.

- Metodika ubijanja u Jasenovcu i muškog i ženskog i mladog i starog, i ko je bio i Srbin, Jevrjer i Rom je zaprepastila i najveće Hitlerove krvnike. To je bila životinjska mašina smrti koja je savršeno podmazana krvlju nevinih. To je bila tačka na kojoj su se sve noćne more realizovale - naveo je Bogdanović.

On je rekao da ova rezolucija nije tačka na priču o Jasenovcu,već opomena svijetu i budućim generacijama na šta je spreman ljudski um kada nije ograničen zakonima, moralom i institucijama.

- Neka je proklet svaki politički pokušaj da se profitira nad kricima urmlih, ubijenih i spaljenih u Jasenovcu - poručio je Bogdanović.

15:50
Abazović: Uskoro će biti jasno zašto je Spajić premijer

Abazović je rekao da će za šest mjeseci ili godinu dana biti jasno zašto je premijer tu gdje jeste.

- Ako mislite da u politici postoje slučajnosti - to je vrlo teško. Promijeniće se stvari uskoro - naveo je Abazović.

15:45
Knežević: Abazović nas prevario uz osmijeh

Poslanik DNP-a Milan Knežević odgovorio je Abazoviću da ih niko nije prevario kao Abazović "i to uz osmjeh".

- Zbilja ste zbog toga vrhunski političar. Mandić i ja možda imamo nekad različite vidike kako treba doći do colja, a Skupština danas je pokazala kako se dolazi do cilja. Suština nije u koalicijama, nego ideologija. Odmah da Vas relaksiram - ne znam da li će doći do rekonstrukcije Vlade, ali Milan Knežević neće biti u toj Vladi, ali mene interesuje ideologija i da sve realizujem u interesu Crne Gore i njenog naroda. Ja sam pošten politički protivnik - naveo je Knežević.

15:34
Abazović: Jasenovac kompenzacija za Srebrenicu

Poslanik GP URA Dritan Abazović rekao je da nije prošlo ni 48 sati od dobijanja IBAR-a i da je očekivao ozarena lica parlamentarne većina.

- Pored svih pokazatelja totalnog institucionalnog raspada sistema u Crnoj Gori, možete očekivati poplavu rezolucija o stradanju albanskog, crnogorskog naroda i zašto ne internacionalizovati i za druge vrijedne građane afričkog, azijskog kontinenta i svih ostalih kontinenata - rekao je Abazović.

Kako je rekao, po njegovom mišljenju u Jasenovcu se desio genocid.

- Jasenovac je dio holokausta vrlo široke grupe logora koji je imao cilj da u potpunosti istrijebi jednu grupaciju ljudi. U jasenovcu je bilo više etničkih grupa, među ostalima stradali su građani Crne Gore koje nisam vidio da ste naveli u rezoluciji - naveo je Abazović.

Problem je, kako kaže, što je Jasenovac klasična politička trgovina i pokušaj opravdavanja parlamentarne većine za glasanje u UN vezano za rezoluciju o Srebrenici.

- Nemojte više te manipulativne radnje. Dajem izuzetak za kolegu Kneževića jer ga ne želim staviti u rang sa Mandićem. Znate zašto se za Vidovdan ovo kandidovala jer je Knežević rekao da je jun zadnji rok. Mandić je zamolio da makar izdrži do kraja juna. Knežević nije želio sa tim da trguje jer je bio vrlo jasan za glasanje Vlade o rezoluciji o Srebrenici, za razliku od predsjednika parlamenta koji je između fotelje i odbrane interesa Srba izabrao prvo i kao kompenzaciju rezoluciju o Jasernovcu da ne bi sva bruka i bijes srpskog naroda zbog rezolucije o Srebrenici bila svaljena na njega - naveo je Abazović.

Skupština Crne Gore, kako kaže, pravi trgovine i brani neodbranjive pozicije.

- Nisam saglasan da je ovo poručio Aleksandar Vučić, on je svojim poslanicima oko iste rezolucije kazao da budu uzdržani - naveo je Abazović.

Abazović tvrdi da je Spajić prevario Hrvate.

- Kako piše Nacional, čovjek je rekao ljudima da neće glasati za rezoluciju. Čovjek je njima rekao: "Dajte nam IBAR, nećemo glasati rezoluciju". Zato su ovakva lica - naveo je Abazović.

15:20
Knežević: Ovo je naš otpor prema relazivizaciji genocida u Jasenovcu

Poslanik DNP-a Milan Knežević rekao je da je rezolucija znak, ne sjećanja, nego obaveze prema prošlosti koja nas "još uvijek proganja".

- Ovo je naš otpor prema relazivizaciji genocida u Jasenovcu. Zato što se iz godine u godinu od strane kvaziistoričara u Hrvatskoj pokušava smanjiti broj sprskih žrtava, a Jasenovac se pokuša predstaviti kao zabavno-kulturni kompelks u kojem su Srbi, Jevreji i Romi izvodili predsatve Šilera, prevodili Getea, a naša djeca se vrtjela se vrtjela na ringišpilu NDH i Trećeg rajha - naveo je Knežević.

On, kako tvrdi, nije pokušaj obračuna sa Hrvatskom, Austrijom i Njemačkom.

Knežević kaže da se dugo pitao zašto su patrijarh Gavrilo Dožić i Vladika Nikolaj Velimirović u mislima kad se pomene Dahau.

- To je zbog našeg Vidovdana koje je Njegoš nazvao očnim vidom, za neke to više nije očni vid već su postali ćoravi kad se pomene Vidovdan. Vidovdan naših pobjeda i poraza dobio je simboliku danas i uvjerena sa i da partrijarh Džoć i Vladika Nikolaj i stotine i stotine hiljade jasenovačkih mučenika iz Drugog svjetskog rata makar blago osmjehuju znajući da ćemo danas izglasati rezoluciju koja će biti za pokoj njihovih duša, a protiv zaborava što je nekima bio cilj - naglasio je Knežević. 

15:08
Nikolić: Smišljena manipulacija kojom se Hrvatska i njen narod žele podvesti pod ustaški režim

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić osvrnuo se na izjavu Mandića da je on autohtoni predsatvnik srpskog naroda u Crnoj Gori.

- Taj autohtoni predstavnik srpskog naroda iz Crne Gore odlazi na "Svesrpski sabor" gdje Vučić i njega i ostale Srbe iz regiona pozdravlja kao dijasporu. E tamo ostaje bez reakcije, a ovdje priča drugu priču - naveo je Nikolić.

Osvrćući se na rezoluciju, Nikolić je rekao da su za Poslanički klub DPS-a nesporni nacistički, rasistički i genocidni karakter ustaškog režima, kao i zločini počinjeni u jasenovačkom logoru.

- Međutim, u rezoluciji se ne navodi ko je počinio zločin, čim se ostavlja prostor za manipulaciju ko je krivac. Sve navodi na to da se radi o smišljenoj manipulaciji gdje se Hrvatska i njen narod žele podvesti pod ustaški režim, da bi se  zanemario ogroman doprinos Hrvata i Hrvatske tokom antifašističkog oslobodilačkog rata od 41-45. koji je rpedvodila Komunisgtička partija Jugoslasnije. Predložena rezolucija ne sadrži podatak o broju ubijenih i njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. To je urađeno kako bi se svjesno manipulisalo temom. Ne napominje se da su nakon Drugog svejtskog rata za zločine kažnjeni pripadnici ustaškog režima i ne pominju se odgovarajuće presude. Zapovjednici Ljubo Miloš, Ante Vrban i Ivica Matković su zarobljeni i pogubljeni, dok je zapovjernik logora Miroslav Filipvoić osuđen za radne zločine i pogubljen - naveo je, pored ostalog, Nikolić.

Nikolić kaže da se rezolucijom ne doprinosi ni istini ni novim informacijama o ovom zločinu.

- U ovom trenurtku Crna Gora nema ni pravo, ni državni, ni međunarodni interes da bude prva država, čak i prije Srbije, koja se bavi pitanjem zlodjela u Jasenovcu. Sporan je i ideološki aspekt predlagača. Mandić je četnički vojvoda i ovom rezolucijom osuđuju ustaški zločin u Jasenovcu, a zanemaruju činjenici da se se četnici sa ustašama borili protiv partizana - naveo je Nikolić.

Politički ciljevi rezolucije su, kako je rekao, jasni.

- Ovo je ideološki odgovor na Rezoluciju o Srebrenici. Ovo je kukavičje jaje Vučića i Beogrqada podmetnuto Crnoj Gori da bi se srušili dobrosusjedski odnosi sa Hrvatskom i da bi se pričinila nepopravljiva šteta na evropskom putu Crne Gore. Država se ponovo žrtvuje za naopake ciljeve zvaničnog Beograda, ali ne iznenađuje što u tome učestvuje Mandić. Odgovornost za ovo što će se danas desiti u parlamentu snose Milojko Spajić i ostatak parlamentarne većine koji se izdaju za građanske i proevropske snage - naveo je Nikolić.

On smatra da će odgovor Hrvatske biti ozbiljan  i da se računi u crnoj Gori skupljaju i da će u jednom trenutku doći na naplatu.

- DPS neće dati legitimitet ovom glasanju. Mi ćemo kada se bude glasali izaći iz skupštinske sale, eto vam Mandić i Vučić pa se dogovarajte kako da napravite bolju štetu sopstvenoj državi - naglasio je Nikolić.

14:57
Marković: Rezolucija ne može biti usmjerena prema današnjoj Hrvatskoj, niti naroda

Poslanica Pokreta Evropa sad Branka Marković kazala je da PES podržava rezoluciju sa posebnim pijetetom prema žrtvama i njihovim porodicama.

- Bivši predsjednici i aktuelni predsjednik Hrvatske su ovaj zločin kvalifikovali kao genocid. Naš narod se podudara sa tim stavom. Samim tim rezolucija ne može biti usmjeren prema današnjoj Hrvatskoj, niti hrvatskog naroda. Sa hrvatskom želimo najbolje odnose. Iz rezolucije vidimo da se ona odnosi na osudu zločina koji se desio od strane tamošnjeg režima NDH i da on nema veze sa današnjom Hrvatskom kao punopravnom članicom EU i koja Crnoj Gori daje podršku na tom putu - naglasila je Marković.

Osuda zločina je, kako je rekla, put ka zajedničkoj budućnosti i suživotu u evropskoj porodici.

- Osuđujemo pokušaje da se pojedinačni zločini pripišu kolektivno narodu. Nema genocidnih naroda, niti to igdje piše, niti je to konstatovala bilo koja međunarodna-pravna institucija. Kako smo naglašavali da Srbi ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, tako ni Hrvati ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu - poručila je Marković.

Ona je rekla da će u PES-u imati pijetet prema žrtvama ma gdje se desio zločin.

14:44
Mandić: Inicijativa potekla iz Crne Gore, ne od Vučića

Lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović kazao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas rekao da se Rezolucija neće usvojiti, te da Mandić zbog toga žuri da obavi taj posao.

Mandić je rekao da je ovo izvorno njegova i ideja Kneževića, a ne Aleksandra Vučića.

- Mi to radimo bez uticaja Vučića i bilo koga sa strane. Ovo je odavde iz Crne Gore, Srbi u Crnoj Gori nisu se doselili iz Srbije, nego smo autohtoni ovdje kao Albanci, Bošnjaci i Hrvati. Tako da Vas molim da imate obzira - rekao je Mandić.

Rekao je da je srećan kao Srbin, kao poslanik i građanin Crne Gore jer je u prilici da može da saopšti "iz punih usta" da je inicijativa dogovorena u okviru parlamentarne većine, sa ljudima koji nemaju sličnu politiku nekadašnjem DF-u.

- Rezolucija nije ni na čiju štetu, a može da bude na korist svih građana. Crna Gora će postati prva država na planeti koja će osuditi genocid u Jasenovcu i to će služiti na čast onih koji možda neće glasati za rezoluciju, a ja ih pozivam da budu dio velike istoirje Crne Gore. Ovo je veliki iskorak i prilika da se odredimo kao što smo se ranije određivali u odnosu na druge slučajeve kada bi neko rekao kakve ovo veze ima sa Crnom Gorom i pošaljemo poruku koja ne vrijeđa nijednu savremenu državu ni Hrvatsku, ni Austriju, ni Njemačku, nego da se odredimo kao savremeni ljudi u odnosu na težak zločin - naveo je Mandić.

On je pozvao "braću Crnogorske, Hrvate, Bošnjake i Albance" da budu zajedno u ovoj priči.

- Ovo je velika priča koja nadvisuje domete običnog skupštinskog izbora što ste poslali poslanik, što ste dosljedan član stranke. Ovo nas sve natkriljuje i imamo priliku da budemo ljudi. Danas na Vidovdan privilegija parlamenta je da može da uradi tako veliku stvar. Kada smo Knežević i ja predložili amandman morate da znate da u logoru Dahau je bilo hiljade zarobljenih i da se nalazio poglavar SPC Gavrilo Dožić, svetitelj te crkve Vladika Nikolaj i provodili mučeničke dane - naveo je, pored ostalog, Mandić.

On je dodao da se u logoru Mauthauzenu u Prvom svjetkosg ratu nalazili zaroblđjenici koji su pripadali i crnogorskoj vojsci, a u Drugom svjetskom radu pripadnici Vojske Kraljevine Jugoslavije.

- Crna Gora drži do predaka i zan što je prošlost , ali i budućnost. Znamo d aje budućnost EU, svi smo podjednak posao uradio na tom putu, napravili smo nešto što niko nije odradio do ovog saziva. Pozivam da iskreno podržite ovu reziluciju i pošaljemo poruku o složnoj, pomirenoj Crnoj Gori - poručio je Mandić.

14:42
Nikolić: Političko-pravne akrobacije Mandića

Andrija Nikolić je odgovorio da je Mandić iskoristio sve moguće političko-pravne akrobacije da objasnite što se ne može objasniti.

- Vi radite ono što se ne može raditi. Čak i da se pozivate na praksu, to što je neko kršio Poslovnik Vi to ne smijete da radite. Znamo da je Vama stalo da to uradite danas jer je Vidovdan. Slomili ste kičmu ljudima iz parlamentarne većine, ovo je sramota za parlament. I ovo će proći i Vi to bolje znate od drugih - naglasio je Nikolić.

14:39
Mandić: Može se napraviti izuzetak

Mandić je objasnio da je pravno tumačenje člana 94 da se nove tačke ne bi trebalo razmatratiti prvog narednog dana, ali se sa izuzetkom mora razmatratiti.

- Rijeći "po pravilu" označavaju situaciju da je moguće napraviti izuzetak, zbog čega je unijeto u ovaj stav - rekao je Mandić.

14:36
Mugoša: Kad savijate kičmu, pući će

Boris Mugoša iz Socijaldemokrata je kazao da je ovo “silovanje Poslovnika”.

- Kad savijate kičmu, pući će a poslije toga kad postanete politički beskičmenjaci nikome više nećete trebati - poručio je Mugoša.

14:36
Nikolić: Svjedočimo nasilju parlamentarne većine

Mandić je rekao da će prva tačka biti rezolucija o Jasenovcu.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je rekao da Mandić nastavlja da krši Poslovnik koji je ustavna kategorija.

- Partnerima ne smeta da učestvuju sa Vama u kršenju poslovnika. Prijedlog dopune dnevnog reda je dat juče u proceduru, danas je izglasan zajedno sa ostalim tačkama, a u članu 94 Poslovnika stoji da nove tačke koje se unose u dnevni red s tim što se nove tačke po pravilu ne mogu razmatrati prvog dana rada sjednice. Poštovani građani, svjedočimo nasilju od strane parlamentarne većine, a da ne budemo pogrešno shvaćeni učestvovaćemo u raspravi i sačekati odgovor za sjutra, a neka javnost sudi o učincima i namjerama i poštovanju zakona. Nemate pravo da govoirite o vladavini prava, poštovanju Poslovnika, ali naplata za ove akcije će brzo stići - poručio je Nikolić.

On je rekao da zna kako će DPS odgovoriti na ovo što radi Mandić.

14:28
U dnevni red uvrštena i rezolucija o osudi zločina Izraela u Palestini

Usvojena je i inicijativa poslanika Socijaldemokrata Nikola Zirojević da se u dnevni red uvrsti i prijedlog rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

Takođe, poslnici će raspravljati i o Prijedlog zakona o dopunama Zakona o putevima koju je podnio Klub poslanika Demokratske Crne Gore.

14:20
Rezolucija o Jasenovcu uvrštena u dnevni red

Skupština je sa 42 glasa za prihvatila prijedlog da se u dnevni red uvrst Prijedlog rezolucijeo genocidu u Jasenovcu.

14:15
Mandić obrazlaže Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

Pedsjednik Skupštine Andrija Mandić obrazlaže Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu koju planira da uvrsti u dnevni red.

- Rezolucija treba da posluži na čast svim građanima Crne Gore. Pozivam da se okupimo svi oko odbrane dobra u ljudima i protivljenja ratovima i ljudskim zločinima i ustanemo u odbranu žrtava i prava na sjećanja nevino stradalih i potvrdimo izbor u odbranu prava i slobodnu i naprednu budućnost - poručio je Mandić.

On je istakao da će sa Kneževićem predložiti amandman koji podržava parlamentarna većina.

- Rezolucija će dobiti šiti oblik i zvaće se "Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu" - naveo je Mandić.

14:15
Nikolić: Mandić se obavezao da će zakazati dva premijerska sata u julu i pozvati Lekovića na Kolegijum

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je saopštio zahtjeve opozicije koje su iznijeli na Kolegijumu.

- Zahtijevali smo da se na današnjoj sjednici definišu datumi za održavanje dva premijerska sata u julu, imajući u vidu da smo sa zakašnjenjem sa jednim premijerskim satom, a da po Poslovniku imamo obavezu da zakažemo jedan premijerski u julu. Dosta nam je čekanja i usaglašavanja, parlament se mora poštovati, a najviše njen predsjednik. Drugi zahtjev je da se odredi datum kontrolnog saslušanja premijera i ministra unutrašnjih poslova na temu koja je utvrđena prije tri mjeseca. Kontrolno saslušanje zakazano dva mjeseca u odnosu na dogovoreni termin, a nedavno ponovo odloženo. Preuzeli ste obavezu na Kolegijumu da ćete sjutra zakazati dva premijerska u julu, sa dogovorom ili bez dogovora sa Spajićem, te da ćete pozvati predsjednika Odbora za bezbjednost Miodraga Lakovića da vidimo možemo li sa njim da zakažemo termin kontrolnog saslušanja, ili ćete vi preuzeti obavezu za određivanje termina. Nakon što budemo obaviješteni jeste li obavili Vašu dužnost definisaćemo naše obaveze u budućem radu parlamenta - poručio je Nikolić. 

14:07
Mugoša: Mandić ne smije da krši Poslovnik

Poslanik SD-a je nakon pauze rekao da se flagrantno krši Poslovnik i ako ko to ne treba da radi je, ističe, predsjednik Skupštine.

- Na njemu je dodatna odgovornost da kroz svoje ponašanje prezentuje ozbiljnost rada institucije. Međutim, kod zakazivanja ove sjednice prekršen je Poslovnik po dva osnova - prvi je član 26 koji obavezuje Kolegijum da se dogovara o sjednicama i predlogu dnevnog reda. A kad se poziva na član 84 da on saziva sjednicu, što je normalno, treba da se pozove i na član  koji govori o sardžaju saziva sjednice, gdje je drugo flagrantno kršenje jer je on u obavzi da u dnevni red, na prijedlog, većine uvrsti jednu tačku dnevnog reda. On to nije uradio i drugi put mu se dešava da saziva sjednice mimo Poslovnika i sam određuje tačke dnevnog reda iako mu je sugerisano da to ne radi - naglasio je Mugoša.

11:42
Mandić zakazao Kolegijum

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakazakao je sjednicu Kolegijuma na zahtjev opozicije. 

11:41
Knežević DPS: Zašto jutros niste bili na Kolegijumu?

Poslanik DNP Milan Knežević je rekao da su imali kolegijum u 10 sati, ali da poslanici DPS nisu došli.

-Imali ste priliku da saopštite sve što zamjerati parlamentarnoj većini i Mandiću - rekao je Knežević.

-Mi ne želimo na Vidovdan da se svađamo sa vama, podržavamo da se održi sjednicu Kolegijuma, imali ste priluku da budete na kolegijumu a sad naprasno tražite da nas obavijetite o pravcima vašeg političkog djelovanja- rekao je Knežević.

11:25
DPS traži Kolegijum

Poslanik DPS Andrija Nikolić rekao je da je Mandić napokon uspio da okupi poslanike većine i poslanici su na svojim mjestima. On je zatražio vanrednu sjednicu Kolegijuma da na njoj razgovaraju i daljem učesću opozicije u radu, jer je kako je rekao, Mandić sazvao sjednicu mimo Poslovnika. 

11:23
Minut ćutanja za Dragana Đurovića

Na početku zasijedanja Mandić je tražio da se minutom ćutanja oda počast preminulom bivšem poslaniku DPS Draganu Đuroviću.

Zasijedanje Skupštine zakazano je za danas u 10 časova. Predsjednik parlamenta Andrija Mandić predložio je da dnevni red današnjeg zasijedanja Skupštine bude dopunjen predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Taj predlog je objavljen na sajtu parlamenta.

Ranije je u dnevni red uvršten Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023.godinu, godišnji Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu i tačka Izbori, imenovanja i razrješenja. 

Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu potpisala su 43 poslanika parlamentarne većine. Tekst Predloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu počinje konstatacijom da se ona pokreće „polazeći od najviših vrijednosti ustavnog poretka i opšte prihvaćenih pravila međunarodnog prava”.

"Uvjereni da su znanje i svijest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog svijeta protiv totalitarnih ideja i sličnih projekata, progona na etničkoj ili vjjerskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava”, rezolucija je neophodna, posebno imajući u vidu da je prema nepobitnim dokazima osnovan koncentracioni logor smrti u Jasenovcu, u kojem su u periodu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati, kao i drugi narodi”, dodaje se.

IzvorPobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.