“Crna Gora uspješno doprinosi mirovnim misijama UN-a“
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Šaranović sa Lakroaom na sastanku

“Crna Gora uspješno doprinosi mirovnim misijama UN-a“

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se, na marginama Samita šefova policija država članica Ujedinjenih Nacija u Njujorku, sa podsekretarom UN-a za mirovne misije Žan Pjerom Lakroa, saopšteno je iz MUP-a.

On je istakao kontinuirano učešće Crne Gore u međunarodnim operacijama Ujedinjenih nacija kao jedan od načina kojima naša država doprinosi promociji mira i stabilnosti. 

“Svjesni da je cilj policije Ujedinjenih nacija unapređenje međunarodnog mira i bezbjednosti, te podrške koju pri tome pružaju državama članicama, Crna Gora opredijeljena je nastavku dosadašnje uspješne partnerske saradnje i spremna da jača učešće u mirovnim misijama”, poručio je Šaranović. 

Ministar je podsekretara UN-a informisao da Crna Gora najveći doprinos pruža na Kipru, gdje je broj policijskih službenika koji učestvuju u toj operaciji povećan na pet.

“Uvažavajući standarde po pitanju rodne ravnopravnosti, u sastavu crnogorskog kontingenta od 2015. godine nalaze se i policijske službenice koje su dosadašnjim angažovanjima postigle zapažene rezultate u misiji. Naši službenici i službenice odlikovani su i Medaljom UN za služenje miru”, kazao je Šaranović. 

Napomenuo je da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova aktivni i u mirovnim misijama UN na Kosovu i Avganistanu, gdje su iskazali visoko profesionalne kvalitete i etičke standarde. 

Ministar Šaranović je saopštio i da se pripreme crnogorskih službenika za upućivanje u mirovne operacije vrše kontinuirano i da je u cilju proširenja kapaciteta MUP 2023. godine organizovao predmisionu obuku, u saradnji sa Centrom za obuku za operacije podrške miru. On je iskazao otvorenost za mogućnost upućivanja predstavnika u Odjeljenje za mirovne operacije Ujedinjenih nacija u Njujorku, ističući da bi se time na najbolji način omogućila brza razmjena informacija i dao značajan doprinos promociji Crne Gore, zaključuju u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.