Bošnjačka nacionalna vijeća odbacila tekst Deklaracije sa

Bošnjačka nacionalna vijeća odbacila tekst Deklaracije sa "Svesrpskog sabora": Usmjerena na dezintegraciju BiH

Sastanak bošnjačkih vijeća iz regiona i SAD-a

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u potpunosti je odbacio kompletan tekst Deklaracije sa "Svesrpskog sabora", održanog u Beogradu, ocjenjujući da je ona usmjerena na dezintegraciju Bosne i Hercegovine, suspendovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da odbacuje Rezoluciju Generelne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici.

Sjednici su prisustvovali Kemal Ademović predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mehmed Pargan savjetnik člana Predsjedništva BiH dr Denisa Bećirovića, i direktor Instituta za istraživanje zočina protiv čovječnosti i međunarodog prava UNSA doc. dr Muamer Džananović.

- Članice Ureda donijele su odluku da se u Ured za koordinaciju primi krovna bošnjačka organizacija iz Slovenije – Bošnjački kulturni savez Slovenije čiji su predstavnici prisustvovali sjednici. Na ovaj način bošnjačka vijeća iz svih država bivše Jugoslavije kao i Kongres Bošnjačka Sjeverne Amerike čini će Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u narednom periodu - saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća.

Ured je inicirao organiziranje međunarodne Konferencije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koja će okupiti najrelevantnije evropske i svjetske naučnike i istraživače iz ove oblasti.

Na sjednici je zaključeno da se pristupi osnivanju i registraciji matične kancelarije bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu, čiji bi osnivači bila bošnjačka vijeća iz regiona, a čiji će temeljni ciljevi djelovanja odnose na zaštitu i očuvanje temeljnih identitetskih posebnosti - jezika, kulture, tradicije i društvenog položaja Bošnjaka u zemljama regiona.

Ured je razmotrio i nedavno usvojenu Deklaraciju sa "Svesrpskog sabora", održanog u Beogradu, od predstavnika Srbije, entiteta Republike Srpske, SPC i predstavnika srpskih institucija i subjekata iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

- Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u potpunosti je odbacio kompletan tekst Deklaracije, preambulu i zaključke, jer smatra da je ona usmjerena na dezintegraciju Bosne i Hercegovine, suspendiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odbacuje Rezoluciju Generelne skupštine UN-a o Srebrenici i utemeljena je na neistinama, krivotvorenju historijskih činjenica, te je kao takva usmjerena protiv stabilnosti cjelokupnog prostora Zapadnog Balkana. Ured smatra da cilj nije samo „razdruživanje“ manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nego integrisanje srpskih teritorija u jednu državnu tvorevinu, kroz narušavanje postojećih državnih granica i odnosa u regionu uz njegovu dezintegraciju, što je suprotno dosadašnjim procesima demokratizacije, saradnje i euro-atlanskih integracija - navedeno je u saopštenju.

Tokom posjete i susreta na prostoru Unsko-sanskog kantona održane su javne tribine u Gradu Bihaću i Cazinu, te su obavljeni susreti sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona, Gradova Bihaća i Cazina i Univerziteta u Bihaću.

U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori , u radu su učestvovali Suljo Mustafić, u svojstvu predsjedavajućeg Ureda, Mirsad Rastoder predsjednik Izvršnog odbora i Almir Avdić, član Bošnjačkog vijeća i predsjednik Skupštine opštine Rožaje.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.