Evropski lideri pozdravili izbor novog predsjednika Evropskog savjeta

Evropski lideri pozdravili izbor novog predsjednika Evropskog savjeta

Evropski lideri pozdravili su izbor bivšeg portugalskog premijera Antonia Kostu za novog predsjednika Evropskog savjeta, javlja Anadolu.

Dosadašnji predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel ranije je objavio da je bivši portugalski premijer Antonio Kosta izabran da ga zamijeni.

Najavio je i kandidaturu Ursule von der Lajen za drugi petogodišnji mandat predsjednice Evropske komisije i kandidaturu estonske premijerke Kaje Kalas koja će zamijeniti Žozepa Borelja na mjestu šefa vanjske politike.

Kalas je izrazila zahvalnost na nominaciji na društvenoj mreži X.

“Moramo nastaviti raditi zajedno kako bismo osigurali da je Evropa efikasan globalni partner koji će naše građane održati slobodnim, bezbjednim i prosperitetnim“, navela je Kalas.

Njemački kancelar Olaf Šolc čestitao im je u objavi na X-u.

“Važan signal. S njima možemo napraviti dobar i brz napredak”, poručio je Šolc.

Belgijski premijer Aleksander De Kru rekao je da ih očekuje veliki izazov i poželio im snagu i hrabrost u vremenima iskušenja za Evropsku uniju (EU).

Švedski premijer Ulf Kristerson pohvalio je Kallas za “besprijekorne rezultate”, ističući da će ona “donijeti solidno iskustvo u nekoliko oblasti, među kojima je i nepokolebljiva podrška EU Ukrajini”.

Kalas i Von der Lajen čekaju odobrenje Evropskog parlamenta za preuzimanje dužnosti.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.