Vlada sprema rebalans budžeta do kraja godine
Vlada Crne Gore

Vlada sprema rebalans budžeta do kraja godine

Ministarstvo finansija (MF) će do kraja godine najvjerovatnije uraditi rebalans budžeta. To je najavio ministar finansija Novica Vuković odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja.

"Ministarstvo finansija ima intenzivnu i svakodnevnu komunikaciju sa potrošačkim jedinicama – korisnicima budžeta države, i na osnovu analize budžetske potrošnje u dosadašnjem periodu vjerovatno će biti potrebno uraditi predlog izmjena Zakona o budžetu za 2024. godinu, koje bi, na bazi dosadašnjih trendova potrošnje i dostupnih indikacija, bile tehničke prirode u cilju obezbjeđivanja redovnog servisiranja obaveza. U ovom trenutku, Ministarstvo finansija uspijeva da, u granicama zakonom propisanog, upravlja raspoloživim budžetskim sredstvima efikasno i redovno izmiruje sve pristigle obaveze", naveo je Vuković u odgovoru na poslaničko pitanje Mirsada Nurkovića (BS).

U odgovoru, u koji je "Dan" imao uvid, nije precizirao šta će se konkretno mijenjati u Zakonu o budžetu.

Poslanik BS-a je pitao da li Vlada, odnosno MF, planira i za kada izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2024. godinu, imajući u vidu nedavnu izjavu premijera Milojka Spajića da razmišljaju o rebalansu budžeta kako bi opredijelili dodatna sredstva za kapitalne projekte, jer realizacija tekućih projekata ide brže nego što je predviđeno.

Nurković je takođe tražio i informaciju da li će najavljeni rebalans budžeta predvidjeti izmjene u dijelu kapitalnog budžeta za 2024. godinu, posebno imajući u vidu dinamiku realizacije određenih projekata, a naročito onih na sjeveru, kao i da li će rebalansom uključiti nove projekte.

"Kada je u pitanju kapitalni budžet, Vlada je u aprilu usvojila izvještaj o realizaciji kapitalnog budžeta za prvi kvartal 2024. godine i dostavila ga skupštinskom odboru na razmatranje. Ovaj izvještaj je pokazao skoro duplo veće izvršenje kapitalnog budžeta u posmatranom periodu u odnosu na uporedni period prošle godine, a taj trend je prisutan i u naredna dva mjeseca, imajući u vidu da je izvršenje kapitalnog budžeta za prvih pet mjeseci na nivou od oko 21 odsto, odnosno oko 50 miliona eura, što je za preko 23 miliona eura više nego prošle godine u istom periodu. S tim u vezi, a na zahtjev implementacionih jedinica za kapitalni budžet, Ministarstvo finansija već uveliko sprovodi preraspoređivanje sredstava unutar kapitalnog budžeta, shodno odredbama člana 46 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, u korist projekata čija je realizacija brža od planirane, s namjerom da se stvore pretpostavke za ubrzano sprovođenje infrastrukturnih i razvojnih projekata. Međutim, u slučaju da ne bude moguće izvršavati realokaciju sredstava u korist pojedinih projekata u okvirima limita koje dozvoljava Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao što je prethodno već navedeno, biće pripremljen predlog realociranja sredstava u okviru kapitalnog budžeta kroz izmjene Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu", kazao je Vuković.

Novi projekti tek u 2025. godini

U odgovoru na pitanje koje se odnosi na predlaganje novih kapitalnih projekata u okviru rebalansa budžeta, Vuković je napomenuo da je procedura izrade kapitalnog budžeta i ostvarivanja i vrednovanja kriterijuma za izbor kapitalnih projekata jasno definisana Odlukom o izradi kapitalnog budžeta i utvrđivanju i vrednovanju kriterijuma za izbor kapitalnih projekata i u odnosu na nju se ne može odstupati.

"U toku je postupak ocjene i vrednovanja predloženih projekata za narednu fiskalnu godinu, koji će nakon selekcionog procesa biti uključeni u predlog budžeta za sljedeću, 2025. fiskalnu godinu", rekao je Vuković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.