Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica EU
Milatović - Mišel (Foto: Predsjednik CG)

Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica EU

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sastao se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

"U prijateljskom i srdačnom razgovoru predsjednik Jakov Milatović je kazao da uskostranačkim djelovanjima Crna Gora ne smije prokockati priliku da uskoro postane punopravna članica EU, što je prioritetni vanjskopolitički cilj naše zemlje", kaže se u saopštenju.

On je ponovio svoju posvećenost evropskoj agendi kako bi Crna Gora postala 28. članica Evropske unije 2028, dodajući da je svoj dosadašnji jednogodišnji mandat podredio realizaciji ovog državnog interesa, radi prosperiteta svih crnogorskih građana.

"S tim u vezi, Predsjednik države je zahvalio Evropskom savjetu i Evropskoj komisiji na političkoj i ekspertskoj podršci koju su nam pružili u posljednjem periodu da ubrzamo reforme i održimo posljednju Međuvladinu konferenciju i dobijemo IBAR. Poručio da je dobijanje pozitivnog IBAR-a značajna prekretnica za Crnu Goru, te da predstoji intenzivan period reformi, dodajući da važnost reformi nije samo u ispunjavanju formalnih zahtjeva već suštinskoj transformaciji našeg društva", kaže se u saopštenju.

Milatović je istakao da crnogorsko društvo gotovo u potpunosti podržava učlanjenje Crne Gore u EU, što donosice odluka obavezuje da posvećeno rade ka realizaciji tog cilja.

"Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je izrazio zadovoljstvo povodom susreta sa crnogorskim predsjednikom. Naglasio je kako Crna Gora mora da ostane na evropskom putu, i zahvalio predsjedniku Milatoviću na njegovom angažmanu da Crna Gora postane prva naredna članica EU", navodi se u saopštenju.

Posjeta je, kako navode, uslijedila nakon što je predsjednik Evropskog savjeta odložio prethodno zakazanu zvaničnu posjetu Crnoj Gori, gdje je pored sastanka sa Predsjednikom države trebalo da se sastane sa predsjednikom Vlade i da govori u Skupštini Crne Gore.

"Tokom posjete Briselu, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednik države Jakov Milatović imaće i radni ručak", kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.