Krapović: Usvajanje rezolucije nije usmjereno prema Hrvatskoj, ne vjerujem da je Mišel zbog toga otkazao posjetu
DRAGAN KRAPOVIĆ/ - SASAMATIC, VLADA

Krapović: Usvajanje rezolucije nije usmjereno prema Hrvatskoj, ne vjerujem da je Mišel zbog toga otkazao posjetu

Izglasavanjem Rezolucije o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahauu i Mauthauzenu, jasno je iskazana volja parlamenta, saopštio je ministar odbrane Dragan Krapović, navodeći da nije siguran da je posjeta predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela Crnoj Gori otkazana zbog tog dokumenta.

On je na konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Slovenije Marjanom Šarecom, rekao da se Crna Gora trudi da se odredi prema događajima koji su se dešavali u regionu.

Krapović je kazao da su predstavnici Demokratske Crne Gore uvijek principijelno glasali za ono što je poštovanje žrtava.

On smatra da usvajanje rezolucije ni na koji način nije bio nikakav akt usmjeren prema nekoj državi u regionu, posebno prema Hrvatskoj, niti je bilo kakva packa prema toj državi i njenom odnosu prema Jasenovcu.

- Mislim da je taj odnos adekvatan, i ne bih volio da se shvati kao takva vrsta poruke. Naprotiv, u Hrvatskoj se taj događaj obilježava na adekvatan način. Da li je usvajanje Rezolucije neko drugačije shvatio, ostavljam na volju onima koji imaju takav doživljaj. To nije bila namjera ni Vlade, ni Skupštine - poručio je Krapović.

On je rekao da je da su danas Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore (VCG) prisustvovali ceremoniji primopredaje i demonstraciji mogućnosti bespilotnih letjelica Belin V i sistema protivazdušne podrške BANS.

Prema njegovim riječoma, realizacija projekta nabavke bespilotnih letjelica Belin V ima višestruki značaj za VCG.

On je rekao da nabavkom tih letjelica VCG dobija sposobnost koju do sada nije imala, prije svega u oblasti vojnog izvidanja i vazdušnog osmatranja, a zatim i u oblasti traganja i spasavanja.

Krapović je naveo da događaji u ne tako dalekom okruženju svakodnevno potvrđuju značaj bespilotnih letjelica u savremenim, kako ofanzivnim tako i odbrambenim operacijama.

- I opredjeljenje i Ministarstva odbrane i Vlade bilo je da VCG treba da bude opremijena ovim sredstvima - dodao je Krapović.

On je kazao da su danas predstavijeni i sistemi BANS, koji predstavljaju podršku protivvazdušnoj odbrani i podsjetio da su sporazumom potpisanim sa Šarecem u Ljubljani u aprilu, ti sistemi donirani VCG.

Krapović je rekao da Crna Gora i Slovenija kao saveznici u okviru Alijanse, dijele i dio zajedničke istorije.

- I nema nikakve sumnje da sve to predstavija najbolju osnovu i neraskidivu vezu za jačanje međusobnog povjerenja koje će nas voditi ispunjenju zajedničkih ciljeva - naveo je Krapović.

Šarec je, govoreći o letjelicama, rekao da se radi kvalitetnom proizvodu.

- Kupovina bespilotnih avio sistema je prvi primjer sklapanja dogovora između Slovenije i bilo koje druge zemlje po pitanju kupovine vojne opreme.

On je kazao da Slovenija sa Crnom Gorom ima odličnu saradnju.

- Uvijek ćemo se truditi da Crna Gora ispuni sve zahtjeve i da postane članica Evropske unije (EU) jer je to u interesu svih nas - rekao je Šarec.

On je kazao da je Slovenija “glas Crne Gore na putu ka EU, kao što smo bili na putu ka NATO”.

On je kazao da evropske vrijednosti mira, prava i međusobnog poštovanja, sjedinjuju dvije države.

- Rat u Ukrajini nas je sve otrijeznio i dao nam na znanje da mir nije trajno obezbjeđen, da se za njega moramo boriti. Ubijeđen sam da će se naša saradnja nastaviti i da ćemo na vojnom i političkom području napraviti dosta prostora za dalju saradnju - naveo je Šarec.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.