Adnan Čirgić izabran za predśednika Crnogorskoga PEN centra
Foto: Pobjeda

Adnan Čirgić izabran za predśednika Crnogorskoga PEN centra

Crnogorski PEN centar juče je (2. jula), održao vanrednu skupštinu na kojoj je za predśednika PEN-a izabran Adnan Čirgić, dosadašnji član Upravnoga odbora PEN-a.

Iz Crnogorskog PEN-a napominju da su nakon smrti članova Milenka A. Perovića i Rajka Cerovića ostala upražnjena mjesta predśednika PEN-a i člana Suda časti. Shodno tome, nove su članice Suda časti Zorica Mrvaljević i Ljiljana Dufgran-Boričić. 

Na skupštini je, kako ističu, analizirana crnogorska društvena i kulturna scena te konstatovana marginalizacija crnogorske kulture, crnogorskih stvaralaca i izostanak državne potpore udruženjima crnogorskih pisaca i drugim subjektima koji se bave promocijom crnogorske kulture u cjelini. 

Članovi su komentarisali i skandaloznu odluku žirija da se najviša državna Trinaestojulska nagrada dodijeli osobama koje crnogorsku kulturu tretiraju kao regionalni fenomen unutar srpske kulture te djeluju kao aktivisti na šovinističkoj propagandnoj platformi IN4S. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.