SDT i ODT ispituju u Budvi veze političara sa kriminalcima

SDT i ODT ispituju u Budvi veze političara sa kriminalcima

Tvrdnje Nikole Jovanovića, nosioca liste "Budva naš grad", da se u gradu od strane kriminalaca bliskih Novoj srpskoj demokratiji (NSD) vrše zastrašivanja predstavnika građana ispituje Specijalno državno tužilaštvo, ali i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru.

Nakon javnog saopštenja u kojem je iznio navode o vezama kriminalaca sa ljudima iz NSD-a on je pozvan u Specijalno policijsko odjeljenje kako bi izinio podatke, odnosno dokaze o tim tvrdnjama. Tada je uočeno da SDT povodom dijela tih navoda već ima formiran predmet, dok je dio dokaza upućen kotorskom tužilaštvu na dalje postupanje.

– Specijalno državno tužilaštvo je, po službenoj dužnosti, formiralo krivični predmet povodom javnih izjava Nikole Jovanovića, nosioca izborne liste "Budva naš grad", i dalo nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da od građanina prikupe obavještenja potrebna za donošenje odluke. Nakon prikupljanja i razmatranja obavještenja građanina, ocijenjeno je da Specijalno državno tužilaštvo za određene navode već vodi izviđaj, u okviru ranije formiranih krivičnih predmeta, dok je sa dijelom obavještenja građanina upoznato i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, kao nadležno za dalje postupanje, saopštio je za "Dan" specijalni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Jovanović je povodom ovih navoda u SPO saslušan krajem maja. Prethodno je saopštio da se vrše zastrašivanja predstavnika političkih partija od strane kriminalnih osoba bliskih Novoj srpskoj demokratiji (NSD) da odustanu od formiranja koalicione vlasti sa tom listom koju on predvodi. Tada je pozvao SDT i međunarodne partnere da hitno reaguju i spriječe maligni uticaj kriminalnih struktura u političke procese.

– Atmosfera nakon održanih izbora u Budvi eskalirala je do mjere da bezbjednosno interesantna lica i lica sa kriminalnim dosijeima koja su involvirana u redove Nove srpske demokratije, pokušavaju da uspostave vlast po njihovoj mjeri i da upravljaju političkim procesima. Ovih dana vrše se zastrašivanja i prisiljavanja pojedinaca sa izbornih lista i predstavnika političkih subjekata da odustanu od formiranja koalicione vlasti sa našom izbornom listom. Na taj način od strane organizovanog kriminala vrši se uticaj na političke procese i pojedince kako bi se na nasilan način formirala vlast oko nosioca liste NSD-a Mladena Mikijelja, naveo je Jovanović tada.

Tvrdio je i da je sve ovo je poznato nadležnim organima koji su preduzeli mjere saslušanja i prikupljanja informacija i to se pokazalo nedovoljnim.

- Zbog svega toga je meni lično, kao i drugim predstavnicima liste i našim aktivistima, unazad nekoliko mjeseci ugrožena bezbjednost i krajnje je vrijeme da nadležne državne institucije reaguje i eliminišu štetni uticaj kriminalnih grupa, tvrdi Jovanović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.