Blago popustila inflacija u Turskoj

Blago popustila inflacija u Turskoj

Godišnja inflacija u Turskoj pala je u junu nakon sedam mjeseci uzastopnog jačanja.

Inflacija je u junu dostigla 71,6 odsto, nakon vrhunca od 75,45 odsto u maju.

Pad inflatorne dinamike bio je veći od očekivanja analitičara, prenosi SEEbiz.

Prema podacima turske Kancelarije za statistiku, na rast cijena najviše su uticale više cijene obrazovanja, nekretnina i usluga u hotelima i restoranima.

- Proces dezinflacije je počeo - napisao je turski ministar finansija, Mehmet Simsek, na mreži X.

Rast potrošačkih cijena, podstaknut depresijacijom turske lire, iznosio je 1,64 odsto na mjesečnom nivou. U maju je mjesečni rast inflacije iznosio 3,37 odsto.

Ekonomist Capital Economicsa, William Jackson, rekao je za agenciju AFP da je pad inflacije u Turskoj u junu bio veći od očekivanog, označavajući početak nove faze popuštanja inflacije. Analitičari su očekivali godišnji rast potrošačkih cijena od 72,6 odsto.

Turska se bori s visokim troškovima života, što je natjeralo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od svog protivljenja povećanju kamatnih stopa u borbi protiv inflacije.

Turska centralna banka, koja očekuje da će inflacija pasti na 43,5 odsto do kraja ove godine i 25,5 odsto do kraja naredne, počela je dizati ključnu kamatnu stopu prošlog juna, postupno je podižući s 8,5 odsto na 50 odsto.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.