Nezaposlenost u Italiji na najnižem nivou
Ilustracija

Nezaposlenost u Italiji na najnižem nivou

Stopa nezaposlenosti u Italiji je u maju iznosila 6,8 odsto, isto kao u aprilu, što znači da je i dalje najniža za skoro 16 godina, objavio je Istat.

U Italiji je u maju registrovano 1,75 miliona nezaposlenih, otprilike isto kao u aprilu, dok je broj zaposlenih pao 16 hiljada na 23,95 miliona, a broj osoba koje nijesu aktivne na tržištu rada je porastao, navodi se u izvještaju, javlja ANSA.

Nezaposlenost mladih između 15 i 24 godina u Italiji je u maju mjesečno porasla 0,1 odsto na 20,5 odsto, prenosi Capital.ba.

Istat je prošlog mjeseca objavio prognozu u kojoj se navodi da će italijanska privreda ove godine porasti jedan odsto, a u narednoj 1,1 odsto.

Kako se navodi, rast domaće i strane tražnje za po 0,7 odsto će podržati napredak italijanske privrede, dok će ekonomija Italije u narednoj porasti prije svega zahvaljujući rastu domaće tražnje 0,9 odsto.

Iz Istata su naveli da zbog geopolitičkih tenzija i dalje postoji visoka neizvjesnost u međunarodnim okvirima koja bi mogla da utiče na rast italijanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.