Potpisan sporazum o saradnji između Crne Gore i Njemačke u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta

Potpisan sporazum o saradnji između Crne Gore i Njemačke u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta sa SR Njemačkom. Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović, je danas u Berlinu potpisala Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Njemačke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, mladih i sporta sa državnom ministarkom Savezne Republike Njemačke Katjom Kojl.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, važan segment Sporazuma podrazumijeva podsticanje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija, sa posebnim akcentom na sve oblasti obrazovanja, uključujući škole i visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke ustanove i naučne institucije, organizacije i ustanove vanškolskog stručnog obrazovanja i usavršavanja za odrasle, druge obrazovne ustanove i njihove uprave, biblioteke i arhive.

“Biće podržana i razmjena naučnika kroz realizaciju naučno-istraživačkih projekata, kao i nastavnog osoblja i instruktora, doktoranada i studenata kao i administrativnog osoblja na visokoškolskim i drugim naučnim ustanovama u okviru informacionih, studijskih i naučno-istraživačkih boravaka, uključujući i učešće na naučnim konferencijama i simpozijumima”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

1720197772240

FOTO: MPNI

Takođe, kako je naglašeno, Crna Gora i Njemačka će se zalagati za razmjenu mladih, te podržavati saradnju između stručnjaka za rad sa mladima i institucija za pomoć mladima i podsticaće održavanje susreta između sportista, trenera, sportskih menadžera i sportskih ekipa svojih zemalja, te nastojati da unapeđuju saradnju u oblasti sporta, u školama i visokoškolskim ustanovama.

“Predviđena je i značajna kulturna razmjena u cilju sticanja novih znanja o kulturi i umjetnosti, kao i intenzivna saradnja u projektima i inicijativama koje se odnose na zastitu i valorizaciju zajedničkog kulturnog nasljeđa”, ističe se u saopštenju.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović iskazala je veliko zadovoljstvo potpisivanjem ovog važnog međunarodnog dokumenta za našu zemlju koji će omogućiti da dosadašnju kulturnu, obrazovnu, naučnu i sportsku saradnju sa Njemačkom podignemo na viši nivo, prvenstveno kroz konkretne korake koji se odnose na pripremu programa saradnje i objavljivanje zajedničkih konkursa u svim oblastima koje su obuhvaćene Sporazumom. 

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.