Spajić do kraja jula u zagrljaju Nove i DNP-a

Spajić do kraja jula u zagrljaju Nove i DNP-a

Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu ugrozilo evropski put, ali ubrzalo pregovore unutar parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade

Nezvanična saznanja Pobjede govore da u Novoj, iako nije to još formalno završeno, najozbiljniji kandidati za ministarske funkcije Slaven Radunović, Budimir Aleksić i Simonida Kordić. Aleksić, koji je najozbiljniji kandidat za ministra prosvjete poznat je kao ljubitelj kvislinške četničke ideologije i vatreni podržavalac podizanja spomenika zlikovcu i ratnom zločincu Pavlu Đurišiću

Uvladajućoj koaliciji postoji načelan dogovor da rekonstrukcija Vlade bude završena do kraja jula, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede, saopštila su da je usvajanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu pokvarilo odnose sa Hrvatskom i Evropskom unijom ali zbližilo vladajuću koalicija koja se dogovorila i oko rokova ali i kadrova.

Prema aneksu koalicionog sporazuma koji je potpisan u decembru, Novoj srpskoj demokratiji bi trebalo da podjelom već postojećih resora pripadnu Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo turizma i Ministarstvo prostornog planiranja i urbanizma, dok DNP-u pripada potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu i resor saobraćaja.

- NSD je već odredila svoje kadrove za te funkcije, a posebno atraktivan resor urbanizma i prostornog planiranja je pripao čovjeku iz najužeg rukovodstva stranke, koji je već počeo da okuplja tim i pravi planove, tvrde izvori Pobjede.

Resor prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u Vladi Milojka Spajića vodi Janko Odović što znači da bi u slučaju rekonstrukcije došlo do dijeljenja tog ministarstva na dva resora, ali nije poznato kako bi se precizno podijelile nadležnosti, pogotovo u dijelu urbanizma i državne imovine, odnosno finansijski najunosnijeg posla: ucrtavanja zgrada i dodjeljivanja građevinskih dozvola.

Nezvanična saznnja Pobjede govore da u Novoj iako nije to formalno završeno najozbiljni kandidati za ministarske funkcije su Slaven Radunović, Budimir Aleksić i Simonida Kordić. Aleksić, koji je najozbiljniji kandidat za ministra prosvjete poznat je kao ljubitelj kvislinške četničke ideologije i vatreni podržavalac podizanja spomenika zlikovcu i ratnom zločincu Pavlu Đurišiću u Beranama.

Informacije Pobjede indirektno je potvrdio lider DNP-a Milan Knežević u izjavi za portal RTCG.

- Nakon izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu, Dahauu i Mauthauzenu, vjerujem da su se stvorili uslovi da uđemo u period unutrašnje političke stabilnosti, rekao je Knežević. On je naglasio kako smatra da bi rekonstrukcija Vlade mogla da se realizuje tokom jula, ali to je ističe, takođe pitanje i za premijera Milojka Spajića.

Predsjedništvo DNP-a nedavno je jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja njihovih zahtjeva, ali su posljednji događaji oko usvajanja Rezolucije značajno povećali šanse da se Kneževićeva stranka ipak nađe u Vladi. Odluku o kandidatima DNP će donijeti na svom Predsjedništvu.

Iz DNP su ranije kazali da je preduslov da uopšte razmatraju opciju dalje podrške Spajićevoj Vladi usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

Naveli su i da koalicioni sporazum koji su potpisali ne može opstati u postojećem formatu, odnosno da je potrebno potpisati novi aneks.

DNP je nakon izglasavanja rezolucije o Jasenovcu kroz saopštenje Predsjedništva tražio i čitav niz drugih uslova: dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa ,,Evropa sad 2“, pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog, predložiti zakonska rješenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom, kao i Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu.

DNP je zatražio i smjenu jednog broja ministara za koje, kako navode, „postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima“.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.