Mađarska otkazala posjetu njemačkoj ministarki zbog kritike Orbanovog odlaska u Moskvu

Mađarska otkazala posjetu njemačkoj ministarki zbog kritike Orbanovog odlaska u Moskvu

Diplomatske tenzije eskaliraju između Njemačke i Mađarske nakon što je Budimpešta otkazala sastanak između ministra vanjskih poslova Petera Sijarta i njegove njemačke koleginice Analene Berbok, koji je bio planiran za ponedjeljak u Budimpešti.

Neuobičajeno otkazivanje u posljednjem trenutku uslijedilo je nakon što su njemački kancelar Olaf Šolc i drugi lideri EU oštro kritikovali putovanje mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvu, gdje se u petak sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Berbok je planirala da pokrene pitanje Orbanovog sastanka sa Putinom tokom posjete Budimpešti u ponedjeljak.

Ali "na naše iznenađenje, mađarska strana je otkazala" sastanak sa Sijartom "u kratkom roku", rekao je zvaničnik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Politico.eu.

"S obzirom na iznenađujući i nekoordinisani put premijera Orbana u Moskvu, ozbiljna i iskrena lična diskusija između dva ministra vanjskih poslova bila bi vrlo važna. Žao nam je zbog otkazivanja", rekao je zvaničnik i dodao da će putovanje biti pomjereno za kasniji datum.

Mađarski zvaničnik je rekao da su njemačko Ministarstvo vanjskih poslova i njegova ambasada u Budimpešti bili obaviješteni o razlogu odlaganja, ali su odbili da ga javno saopšte.

Šolc se u petak pridružio drugim liderima EU u osudi Orbana zbog sastanka sa Putinom, ističući da mađarski lider, čija je zemlja preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskim savjetom početkom ovog mjeseca, "putuje Putinu kao mađarski premijer, a ne kao predstavnik EU". 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.