Blokada pruge u Loznici zbog Jadra, uhapšeni aktivisti Nebojša Petković i Zlatko Kokanović

Blokada pruge u Loznici zbog Jadra, uhapšeni aktivisti Nebojša Petković i Zlatko Kokanović

Svi osnivači Udruženja "Ne damo Jadar", među kojima su Nebojša Petković i Zlatko Kokanović, uhapšeni su na blokadi pruge Loznica-Zvornik.

Aktivisti i građani su se okupili ispred lozničkog SUP-a gde im je rečeno da će uhapšeni biti pušteni nakon što daju izjave.

Najpre je uhapšen Nebojša Petković, što je za N1 potvrdila njegova supruga Marijana.Zlatka Kokanovića su od policije branili građani, ali u tome nisu uspeli, ubačen je u maricu.

Zlatka Kokanovića su od policije branili građani, ali u tome nisu uspeli, ubačen je u maricu.

Kokanović je iz marice poručio da su uhapšeni srpski domaćini.

„Voze nas u marici u SUP. Hteli smo da odemo peške, nisu nam dozvolili“, naveo je.

Građani okupljeni ispred SUP-a

Marijana Petković je navela da ukoliko policija ne pusti uhapšene da će aktivisti doći ispred zgrade MUP-a.

„Dogovor je da ne stojimo ispred SUP-a. Pustiće ih navodno sve kad im uzmu izjave, ali se nećemo udaljavati dalje od opštine, pošto nikom ništa ne verujemo. Svi aktivisti Udruženja „Ne damo Jadar“ moraju biti pušteni u roku od pola sata, a u slučaju da ih ne puste svi se vraćamo ispred SUP-a“, rekla je Petković.

Građani su prethodno na blokadi negodovali protiv policije i Rio Tinta, i pozivali sve da dođu ispred SUP-a u Loznici gde se nalaze uhapšeni aktivisti.

„Isto su to radili i u vreme Turaka“, „Stavite i meni lisice“, „Izvadite pištolje i ubijte nas“, čulo se na protestu.

Meštani su blokadu pruge kod Loznice organizovali zbog mogućnosti da Ustavni sud, kako je to najavio direktor pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović, u četvrtak, 11. jula, usvoji inicijativu kompanije Rio Tinto i poništiti odluku Vlade Srbije o ukidanju prostornog plana Jadar.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je lidere protesta „Ne damo Jadar“, koji se protive iskopavanju litijuma, da idu zajedno na poligraf, da se „vidi ko je plaćen“.

Iz tog udruženja su prihvatili poziv, ali, kažu, samo ako će biti uživo na RTS-u.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.