Gorčević: Ne očekujem da će Hrvatska blokirati put Crne Gore ka EU
Foto: Vlada Crne Gore

Gorčević: Ne očekujem da će Hrvatska blokirati put Crne Gore ka EU

Dobijanje pozitivnog IBAR-a predstavlja najveći i najznačajniji korak za dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniiji (EU), istakla je u emisiji „Vox populi“ ministarka evropskih poslova Maida Gorčević. Dodaje da je to korak koji nas pozicionira kao lidera u procesu EU integracija, ne samo deklarativno nego i suštinski.

- Za nas je ovo dodatni podsticaj da budemo ažurniji, bolji, da nastavimo ovaj proces kako smo i započeli. Početak rada ove Vlade kada su EU integracije u pitanju bio je vrlo ambiciozan, intenzivan, dinamičan i ja se nadam da će nastaviti da bude na istom kursu kako bismo bili sledeća članica Evropske unije - ističe Gorčević.

Smatra da Hrvatska neće blokirati evropski put Crne Gore zbog usvajanja Rezolucije o Jasenovcu, te da napominje da je ključno da imamo podršku zemalja članica.

- Proces je takav da bilo koja država članica može u bilo kom trenutku stopirati, odnosno blokirati neke od država kandidata. Ja zaista želim da vjerujem da usvajanje Rezolucije o Jasenovcu neće biti nešto zbog čega će Hrvatska blokirati Crnu Goru na EU putu. Opet, sa druge strane ne treba prepuštati ni sve slučaju, treba otvoriti posebne razgovore. Ako uzmemo i činjenicu da je Hrvatska prošla jedan put blokade, sigurna sam da će i to uzeti u obzir kako ne bi blokirali bilo koju državu prilikom pristupanja - navodi Gorčević.

Gorčević tvrdi da je Vlada stabilna te da je potpuno realno očekivanje da budemo naredna članica EU 2028.

- Mapa puta, ozbiljna organizacija, svjesni svih izazova i problema, ukoliko budemo imali i dalje političku stabilnost- a u ovom trenutku nema potrebe da sumnjamo u istu, i uz saradnju svih grana vlasti mi možemo sigurno završiti ovaj posao i do 2026. zatvoriti pregovaračka poglavlja. Ovo nije samo optimizam – ovo je realna procjena - dodaje ministarka.

Rekonstrukcija Vlade, tvrdi, ne može uticati na stabilnost i proces EU integracija.

- Jer nije riječ o rekonstrukciji radi političke nestabilnosti već o proširenju Vlade na osnovu već dogovorenog koalicionog sporazuma - zaključila je Gorčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.