Direktor pljevaljskog Vodovoda: Gubici na mreži smanjeni za 14l/s

Direktor pljevaljskog Vodovoda: Gubici na mreži smanjeni za 14l/s

Iz pljevaljskog preduzeća Vodovod saopštili su da su zadovoljni relizacijom projekta detekcije kvarova na vodovodnoj mreži, te da su zahvaljujući tome ukinute dnevne restrikcije za potrošače Mjesne zajednice Guke i viših zona naselja Moćevac.

Direktor Vodovoda Mladen Jaćimović kaže da su zahvaljujući ovom projektu uspjeli ono što nijesu uspijeveli decenijama unazad.

– Otklanjanjem kvarova, ukinuli smo dnevne restrikcije vode u Mjesnoj zajednici Guke i visokim zonama u Moćevcu, koje su bile prisutne ne samo u ljetnjem periodu, tako da sada hiljade zadovoljnih potrošača imaju uredno napajanje vodom – ističe Jaćimović i naglašava da su gubici na mreži zastupljeni u velikom procentu zbog dotrajalosti, odnosno starosti vodovodne mreže i zbog nelegalnih priključaka nesavjesnih pojedinaca koji, kako ističe, pričinjavaju nemjerljivu štetu cjelokupnom sistemu vodosnabdijevanja i zajednici.

– Svjesni ozbiljnosti problema i činjenice da je krajnje vrijeme da se o ovom pitanju preduzmu konkretne mjere koje će dati rezultate, u saradnji sa Opštinom Pljevlja započeli smo sprovođenje projekta detekcije kvarova i gubitaka na vodovodnoj mreži. Na osnovu pristiglih ponuda za izvođača ovih radova izabrana je firma "Pan inžinjering" iz Čačka, koja je za period od pet radnih dana uz angažman ekipe za otklanjanje kvarova svojom stručnošću dokazala da je ovo bio pogodak jer su nakon ovih intervencija gubici na distributivnoj mreži u naselju Guke (vodovodni sistem Bogiševac) smanjeni za čak osam do 10 litara u sekundi – navodi Jaćimović.

Zbog sušnog perioda stavljeni pred novi izazov

Iz pljevaljskog Vodovoda mole građane za razumijevanje jer, kako ističu, problemi koji su se gomilali godinama ne mogu se riješiti u kratkom periodu.

Za rješavanje svih naslijeđenih probema osim ogromnog truda, koji se definitivno ulaže, potrebno je i određeno vrijeme kako bi se osjetili efekti pravilnog poslovanja. Pored najbolje namjere i velikog truda Društvo ne može uticati na nepovoljnu hidrometeorološku situaciju. Period suše u kom se trenutno nalazimo stavlja nas pred novi izazov kako održati sistem vodosnabdijevanja stabilnim kada su izdašnosti izvorišta iz pravca Jugoštice, Breznice i Odžaka na svom minimumu – navodi Jaćimović apelujući na sugrađane da namjenski troše vodu iz vodovodnog sistema.

On pojašnjava da je to automatski uslovilo prestanak dnevnih restrikcija kojima su posebno pogođeni mještani naselja Guke i više kote naselja Moćevac, koji se vodom snadbijevaju sa vodoizvorišta Jugoštica.

Angažmana firme iz Čačka u saradnji sa stručnim ekipama našeg preduzeća uticao je da se u naarednim danima gubici smanje za još peto do šest l/s. To znači da su se organizovanom akcijom detekcije i otklanjanja kvarova u periodu 24. juna do 16. jula tekuće godine godini gubici na mreži u naselju Guke smanjili u prosjeku za 14l/s, što je već u ovom trenutku uslovilo prestanak restriktivnog režima snabdijevanja potrošača ovog naselja čak i u noćnim terminima. S ponosom možemo istaći činjenicu da se u posljednjih deset godina nije desila situacija koju imamo trenutno na bazenu Bogiševac, koji je pun vode, na zadovoljstvo svih – kaže Jaćimović.

Pošto je ovaj pilot projekat dao izvanredne rezultate, Opština Pljevlja je odlučila da se sa ovim radovima nastavi i u budućem periodu uz dinamiku koja je određena kao najsvrsishodnija i koja će za krajnji cilj imati što veći procenat smanjenja gubitaka na vodovodnoj mreži.

Izvor:DAN

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.