Njemačka optužila Kinu da je odgovorna za sajber napade na vladine kancelarije 2021.

Njemačka optužila Kinu da je odgovorna za sajber napade na vladine kancelarije 2021.

Kineski ambasador u Berlinu pozvan je na razgovor u ministarstvo spoljnih poslova jer je Njemačka utvrdila da su "kineski državni akteri" odgovorni za napad na njemačku federalnu kancelariju za kartografiju i geodeziju 2021. saopštili su danas njemački zvaničnici.

Ovo je prvi put poslije nekoliko decenija da je kineski ambasador pozvan na razgovor u njemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol ministarstva Sebastijan Fišer rekao je da njemačka vlada ima „pouzdane informacije od službi bezbjednosti“ o tome ko je napao federalnu agenciju za kartografiju i geodeziju.

On je rekao da „najoštrije osuđuje“ sajber napad i poziva Peking da se uzdrži i spriječi takve aktivnosti, ali je odbio da precizira ko je tačno u Kini odgovoran.

Fišer je dodao da je kineski ambasador posljednji put pozvan na razgovor u njemačko ministarstvo spoljnih poslova 1989. nakon što su razbijene demonstracije na trgu Tijanamen u Pekingu.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Maksimilijan Kal, rekao je da je bilo moguće da se napad zaustavi, i da su preduzete sveobhvatne mjere da se takav napad ne ponovi.

Izvor:N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.