(VIDEO) Vanredno stanje: Teksas se tresao 103 puta u sedam dana

(VIDEO) Vanredno stanje: Teksas se tresao 103 puta u sedam dana

Zvaničnici oblasti Skari na zapadu Teksasa proglasili su vanredno stanje nakon što su njihov region pogodila čak 103 zemljotresa za samo nedjelju dana.

Kako je prenio "USA Today", prvi potres se dogodio 22. jula i bio je snage 4,9 stepeni po Rihterovoj skali. Iako je bio umjeren, ovaj zemljotres je pričinio manju materijalnu štetu na prodavnicama i kućama.

Zgrade u oblasti mogu da izdrže nekoliko zemljotresa, ali kumulativni potresi i efekti koje oni slabiji ostavljaju mogu da izazovu veliku brigu.

- Zgrada se prilično dobro prodrmala-rekao je sudija Den Hiks, nakon potresa koji je imao pet stepeni po Rihterovoj skali, a koji se dogodio u petak.

Trofeji su popadali sa zida, dok su fotografije u ramovima pale sa stola.

Od ukupno 103 potresa njih 12 je bilo magnitude preko tri stepena Rihterove skale. To je potvrdio Džastin Bubenštajn, geofizičar iz Kalifornije, prenosi B92.

- Zemljotresi u Teksasu nisu tako česti i država nije seizmički aktivna kao neki drugi dijelovi Sjedinjenih Država. Zbog toga je 99 odsto sigurno da su ovi potresi povezani sa lokalnim naftnim poljima. Sa sigurnošću možemo da kažemo da su zemljotresi povezani sa vađenjem nafte i gasa- rekao je Rubenštajn.

Stučnjaci ističu da su kompanije nedavno dobile dozvolu da buše horizontalno umjesto vertikalno u potrazi za naftom ili gasom i da to dijelom dovodi do potresa.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.