MJU upozorava da se posao mora završiti u narednih 15 dana, šef države prati rokove
Foto: Dragan Mijatović

MJU upozorava da se posao mora završiti u narednih 15 dana, šef države prati rokove

Ukoliko lokalna vlast u Budvi u narednih 15 dana ne bude konstituisana i do tada ne bude izabran predsjednik Skupštine opštine, u tom gradu će biti raspisani novi vanredni izbori, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva javne uprave.

Iz tog resora su pojasnili da je predsjednik države, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, dužan da raspiše nove izbore ukoliko se lokalni parlament ne konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Budvi, održanih 26. maja, u Službenom listu Crne Gore objavljeni su 17. juna što, kako pojašnjavaju iz resora javne uprave, znači da rok za izbor predsjednika SO ističe 17. avgusta.

Pobjeda je ovim povodom juče kontaktirala i kabinet predsjednika Jakova Milatovića, iz koga nam je rečeno da oni prate rokove i da će postupati u skladu sa zakonom predviđenim procedurama. Konstitutivna sjednica budvanskog parlamenta započeta je početkom prošlog mjeseca verifikacijom odborničkih mandata, ali je ubrzo prekinuta jer, usljed izostanka političkog dogovora o formiranju lokalne vlasti, na njoj nije predložen predsjednik Skupštine opštine.

Sjednica je potom, po nalogu Vlade Crne Gore, nastavljena u utorak, ali je i to zasijedanje prekinuto, jer je ponovo izostao predlog za prvog čovjeka lokalnog parlamenta. Bivši predsjednik budvanskog parlamenta Nikola Jovanović, čija je lista na minulim izborima osvojila devet odborničkih mandata, duže od mjesec je neuspješno pokušavao da obezbijedi podršku od najmanje 17 odbornika koliko mu je neophodno za formiranje lokalne vlasti. Jovanović je tu podršku prvo pokušao da nađe među svojim doskorašnjim stranačkim kolegama iz liste „Za budućnost Budve“, koja takođe raspolaže sa devet odborničkih mandata, ali u tome nije uspio.

Ti pregovori su propali, jer im je Jovanović, kako je kasnije potvrdio nosilac liste „Za budućnost Budve“ Mladen Mikijelj, ponudio nešto što oni nijesu mogli da prihvate.

Naime, Jovanović je tokom tih razgovora predložio da on bude na čelu buduće lokalne samouprave, a da će se o raspodjeli svih ostalih funkcija naknadno dogovoriti, na šta Mikijelj nije pristao.

Jovanović je potom saveznike pokušao da obezbijedi među odbornicima Socijaldemokratske partije, Građanskog pokreta Ura, Demokrata i Pokreta Evropa sad, ali mu je i taj pokušaj propao, jer se predstavnici PES-a nijesu pojavili na sastanku koji je bio zakazan tim povodom, pošto nijesu željeli da ulaze u bilo kakve dogovore sa SDP-om i Urom. Lokalnu vlast su potom pokušali da uspostave Mikijeljeva lista i Pokret Evropa sad tako što su Demokratama ponudili mjesto predsjednika SO.

Očekivalo se da će Demokrate svog kandidata za šefa lokalnog parlamenta predložiti na sjednici održanoj u utorak, ali se to nije dogodilo. Iz te partije je tada obrazloženo kako su od Ministarstva javne uprave nezvanično dobili tumačenje da rok za konstituisanje lokalne vlasti nije 6. avgust, kako se prvobitno smatralo, već 17. avgust, što je juče iz tog resora potvrđeno i Pobjedi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.