Nova studija otkrila da konji imaju sposobnost razmišljanja i planiranja

Nova studija otkrila da konji imaju sposobnost razmišljanja i planiranja

Nova studija otkrila da konji imaju sposobnost razmišljanja i planiranja te da su inteligentniji nego što se ranije smatralo. Naučnici s Univerziteta Nottingham Trent do ovog zaključka su došli analizirajući reakcije životinja na igru ​​zasnovanu na nagradi, prenosi The Guardian.

Konji su umjesno prilagodili svoj pristup igri kako bi dobili najviše poslastica – uz najmanje truda.

"Ranije su istraživanja sugerirala da konji jednostavno reaguju na podražaje u trenutku, ne gledaju proaktivno unaprijed, ne razmišljaju unaprijed i planiraju svoje akcije – dok naša studija pokazuje da oni imaju svijest o posljedicama i ishodima svojih postupaka", rekla je glavna istraživačica Louise Evans.

Igra u tri faze uključivala je 20 konja, koji su u početku bili nagrađeni poslasticom samo zato što su nosom dodirnuli komad karte. Zatim, u drugoj fazi, istraživači su počeli da uključuju "stop svjetlo". Konji su dobili užinu samo ako su dodirnuli karticu dok je stop svjetlo isključeno.

U početku su ignorisali svjetlo i nastavili su neselektivno dodirujući karticu, bez obzira da li je svjetlo bilo upaljeno ili ne.

Međutim, kada su u trećoj fazi istraživači uveli kaznu za dodirivanje kartice dok je stop svjetlo bilo uključeno – od 10 sekundi tokom kojeg konji uopšte nisu mogli igrati igru ​​– tim je otkrio da je došlo do naglog i vrlo značajnog smanjenja u greškama svih učesnika konja. Konji su počeli ispravno dodirivati ​​kartu samo u pravo vrijeme da bi dobili poslasticu.

"Ta pauza je bila dovoljna da odmah dobijemo učinak koji smo željeli. To je bilo dovoljno da konji kažu: 'OK, hajde da igramo po pravilima", dodaje.

Trenutna promjena strategija na ovaj način ukazuje da konji imaju viši nivo kognitivnog rasuđivanja nego što se ranije mislilo da je moguće. To sugeriše da su konji, umjesto da ne shvate načela igre, cijelo vrijeme razumjeli pravila, ali, oštroumno, nisu vidjeli potrebu da im obraćaju mnogo pažnje u drugoj fazi.

"Kada je došlo do isteka vremena da nešto pogreše, uključili su se i počeli da obraćaju pažnju", rekao je Evans.

Ovo ponašanje zahtijeva od konja da razmišlja o budućnosti, kažu istraživači, i vrlo je usmjereno na ciljeve, pri čemu se od konja traži da se fokusiraju na ono što žele postići i na korake koje trebaju poduzeti da to urade.

Evans se nada da će revolucionarna studija, koja će biti objavljena u časopisu Applied Animal Behavior Science, pomoći da se poboljša dobrobit konja.

"Generalno, kada počnemo da mislimo da životinje možda imaju bolje kognitivne sposobnosti nego što se mislilo, njihova dobrobit se poboljšava. Ali isto tako, ono što smo pokazali je da na treningu zaista ne morate koristiti averzivne metode da biste dobili zaista dobre performanse od konja", navode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.