Biden objasnio povlačenje iz trke za Bijelu Kuću: Debate o meni skretale bi pažnju s glavnog cilja – pobjede nad Trumpom

Biden objasnio povlačenje iz trke za Bijelu Kuću: Debate o meni skretale bi pažnju s glavnog cilja – pobjede nad Trumpom

Predsjednik SAD Joe Biden objavio je da je odustao od kandidature za reizbor jer se bojao da bi unutarstranačka borba u vezi s njegovom kandidaturom mogla odvratiti pažnju Demokratske stranke s najvećeg prioriteta – poraziti Donalda Trumpa na izborima u novembru.

U prvom intervjuu nakon odustajanja od trke, 81-ogodišnji Biden je rekao da „nema ozbiljnih problema“ s zdravljem. Kao razlog lošeg nastupa prvoj debati s Trumpom naveo je tadašnju bolest i odbacio zabrinutost za svoje godine i mentalno stanje.

Američki predsjednik je obećao da će voditi kampanju za Kamalu Harris rekavši da će učiniti sve što ona „misli da mogu učiniti da najviše pomognem“.

„Moramo, moramo, moramo poraziti Trumpa“, rekao je američkoj televiziji CBS News.

Predsjednik Biden je kazao da bi, da je nastavio kampanju, došlo do daljeg raslojavanja među demokratama. Govorio je i o bivšoj predsjednici Predstavničkog doma Nancy Pelosi koja je, prema medijima, predvodila pritisak da Biden odustane od trke.

„I bio sam zabrinut ako ostanem u trci, da će to biti tema. Vi biste me intervjuisali o tome, zašto je Nancy Pelosi rekla (to što je rekla) zašto je to činila.. Mislio sam da bi to stvarno odvratilo pažnju“, kazao je predsjednik Biden.

Tokom intervjua unaprijed ranije, a emitovanog u nedjelju uveče predsjednik se nekoliko puta pogrešno izrazio, ali se generalno činio koherentnijim nego tokom televizijske debate uživo.

Predsjednik Biden je rekao da je, kada se kandidovao za Bijelu kuću 2020. namjeravao da bude most prema sljedećoj generaciji.

„Kada sam se prvi put kandidovao, mislio sam o sebi kao o tranzicijskom predsjedniku. Ne mogu ni da kažem koliko imam godina. Teško mi je da to izrekem“, kazao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.