Pokrenuće peticiju jer im država ukida mogućnost izbora
FOTO: RTCG

Pokrenuće peticiju jer im država ukida mogućnost izbora

Refundacija za senzore za bezbolno mjerenje glukoze u krvi senzora „Free Style Libra“ Abott, koji su dosad pokazivali visoku preciznost, vjerovatno će biti obustavljena od Nove godine. To su Pobjedi kazali roditelji djece koja imaju dijabetes na osnovu informacija koje su dobili od svojih ljekara.

Umjesto tog senzora, na koji su roditelji i djeca navikli, refundiraće se kineski senzori Medtrum.

Ova informacija uznemirila je veliki broj roditelja djece sa dijabetesom tipa 1, iz dva razloga. Prvi je da, prema sopstvenom iskustvu koje su imali ranije sa kineskim senzorima, oni nijesu pouzdani kao oni koje proizvodi Abott, a drugo je sam proces navikavanja na nove senzore i transmitere, tokom koga se boje da bi djeci moglo zdravlje biti dodatno ugroženo.

Više roditelja sa kojima je Pobjeda razgovarala je istaklo da im se na ovaj način uskraćuje pravo na izbor senzora, koji se pokazao najdjelotvornijim u dugogodišnjoj praksi korišćenja.

Senzore „Free Style Libra“ su roditelji dosad kupovali u inostranstvu, jer ih nema u prodaji u Crnoj Gori, a potom bi za njih dobili refundaciju u Fondu. Kineski senzori će se prodavati u Crnoj Gori. Roditelji se slažu da to jeste jednostavniji način nabavke, ali se boje za bezbjednost djece, jer su raniji kineski senzori bili nepouzdani i imali su odstupanja od čak tri jedinice, što nekada može biti pogubno.

Iskustva roditelja
Roditelji sa kojima je Pobjeda razgovarala su najavili i pokretanje peticije, ukoliko se ova informacija koju su dobili od ljekara ispostavi tačnom, jer, kako kažu, pored brojnih izazova sa kojima se suočavaju kao roditelji djece sa dijabetesom, država treba da stane iza njih i djece koja se već od malih nogu suočavaju sa veoma ozbiljnim izazovima ove bolesti.

"Dobili smo informacije vezano za novi pravilnik koji će biti aktivan početkom sljedeće godine, sa kojim će stupiti na snagu obustava refundacija za senzore koje sami nabavljamo, u našem slučaju to je Libre 3. Sa tim u vezi moram istaći da to nije korektno i da nam moraju ostaviti pravo izbora. Libre 3 su najpouzdaniji senzori, a većina korisnika su djeca pa iz istog razloga biramo ono što je najbolje za njih. Mogli bi izabrati lakši put i uzeti ono sto je manje pouzdano, ali ipak moramo birati ono što je najbolje za našu djecu", kazala je majka šestogodišnjeg dječaka sa dijabetesom Jelena Roganović.

Ona je istakla da su roditelji djece sa dijabetesom diskriminisani u svakom smislu.

"Kao primjer bih navela ograničeni broj iglica, zbog kojeg smo dovedeni u situaciju da ih moramo sami kupovati. Libre 3 koristimo već skoro tri godine i malo je reći da smo prezadovoljni, nemam problem sa uvođenjem novih senzora, ali nam moraju dati pravo izbora a to je u ovom slučaju pravo na refundaciju Libre senzora", izričita je Roganović.

Novica Ivanović, roditelj djeteta koje je dijabetičar već 11 godina, takođe je iskazao nezadovoljstvo viješću da postoji mogućnost da će se ukinuti refundacija za senzor Libre.

"Mi smo prije par godina napravili kontakt u Italiji odakle i nabavljamo senzore Libre 3. Ta nabavka nije uvijek lagano išla, ali smo se snalazili. Ono što je najbitnije jeste da je taj senzor precizan i da nam je kao roditeljima omogućio poslije osam godina sna sa prekidom, miran san. Trenutna situacija u Crnoj Gori je takva da je nabavljen senzor Medtrum i da je preporuka da se pređe na njega", kazao je Ivanović.

Dodaje da nije prisustvovao prezentaciji ni u jednom gradu u Crnoj Gori, ali prema priči roditelja koji su probali ovaj senzor, oni tvrde da je dosta neprecizan kao i da je glomazan u odnosu na Libre.

"Takođe sam upoznat od strane nekih roditelja da su, prilikom predaje zahtjeva za refundaciju, upozoreni od strane FZO da im isti neće biti refundiran. Zbog svega ovog smatram da je potrebno na vrijeme reagovati. Smatram da na tržištu Crne Gore treba da postoji što više senzora, ali da se roditeljima ostavi pravo izbora koji će senzor koristiti. Ako je Fond dozvolio refundaciju do 26. godine da treba da refundira bilo koji senzor, i mi treba da imamo pravo na izbor. Nemam ništa protiv Medtruma, to je dobra stvar za sve one koji nemaju mogućnost da nabave neki drugi senzor u inostranstvu", kazao je Ivanović.

Sličnog stava je i Marija Filipović, majka dječaka sa dijabetesom tip 1, koja je istakla da zbog ove bolesti žive u strahu da ne dođe do neželjenih situacija.

"Dodatno smo opterećeni saznanjem da može doći do ukidanja refundacije za senzore FreeStyle Libre koje koristimo od početka bolesti. Pomenuti senzori su se pokazali kao vrlo efikasni, lako upotrebljivi sa neznatnim odstupanjima vrijednosti glukoze, preciznim očitavanjima i grafičkim prikazivanjima kretanja glukoze kao i tromjesečnim vrijednostima HbA1c. Imajući u vidu da se moj sin bavi sportom (košarkom) veličina senzora Libre je takva da ne može doći do njegovog eventualnog ispadanja i fizičkog oštećenja", ističe Filipović

Dodaje da senzore nabavljaju iz Njemačke, a na refundaciju čekaju oko dva mjeseca što je dug vremenski period jer već moraju naručiti novi komplet senzora.

"Takođe, ne dobijamo adekvatne informacije od Fonda na bilo koje pitanje za refundaciju. U saznanju smo da senzori koji su dostupni u Crnoj Gori nemaju dijagram o kretanju nivoa glukoze na 7, 14, 30 i 90 dana, tromjesečne vrijednosti HbA1c, fizički su veći i deblji, lako ispadaju", istakla je Filipović.

Novi kineski senzor koristi zasad samo četvoro djece, kojima je nedavno dijagnostikovan dijabetes tipa 1, dok ostala djeca koriste Libre, kojih je u Crnoj Gori oko 600.

Jedan od roditelja djeteta sa dijabetesom tipa 1, koji je želio da ostane anoniman, ispričao je da je dijete probalo senzore kineskog proizvođača Medtrum, ali da nemaju pozitivno iskustvo.

"Senzori su se brzo kvarili i pokazivali su neprecizne podatke prilikom mjerenja, što je zabrinjavajuće, jer niko od nas ne želi da rizikuje živote i zdravlje djece sa senzorima koji ne funkcionišu kako treba", kazao je on.

Rekao je Pobjedi da senzor nije mogao da radi više od tri dana, da je davao neprecizne podatke, koje su ustanovili tako što su djetetu kontrolisali nivo glukoze i Abottovim senzorom i direktno iz krvi. On kaže da je olakšavajuća okolnost Abotta i ta što on nema transmiter koji Medtrum ima, te da je korišćenje osim što je pouzdano, i lakše, posebno za djecu.

"Osim što se kvario na dva dana, bio je neprecizan i veoma je glomazan za nošenje, posebno kada se radi o djeci koja ne mogu biti pažljiva kao odrasli", rekao je on.

Odgovor institucija
Sa druge strane, iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CinMed) kazali su za Pobjedu da do sada nijesu imali nijednu primljenu prijavu neželjenog dejstva, odnosno defekta kvaliteta (neispravnosti) proizvoda, uređaja za mjerenje glukoze kineskog proizvođača Medtruma.

Važeće rješenje o registraciji medicinskog sredstva imaju sljedeći uređaji za mjerenje glukoze proizvođača Medtrum Technologies Inc., Kina, 7F, Building 8, No. 200 Niudun Road, 201203 Shanghai:- Glucose Sensor, Model: MD3660 - S9 CGM Sensor - Transmitter, Model: MD1160 - S9 CGM Transmitter - kazali su iz Instituta.

CinMed ističe da se postupak registracije medicinskog sredstva sprovodi u skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima i podzakonskim propisima donijetim za njegovo sprovođenje, koji su usaglašeni sa najvišim evropskim standardima.

"Dokumentacija koju podnosilac zahtijeva za registraciju dostavlja mora sadržati sve potrebne dokaze koji potvrđuju da medicinsko sredstvo ispunjava propisane standarde u pogledu sigurnosti i performansi. Takođe, ističemo da u prometu u Crnoj Gori mogu biti legalno dostupna samo medicinska sredstva koja su registrovana ili za koja je izdata dozvola za uvoz neregistrovanog medicinskog sredstva (tzv. interventni uvoz)", rekli su iz CinMeda.

Oni su napomenuli da se na portalu Instituta (www.cinmed.me) dostupni podaci o svim registrovanim medicinskim sredstvima, u okviru Registra medicinskih sredstava.

Fond za zdravstveno osiguranje u odgovorima za Pobjedu navodi da se refundacija sredstava za nabavku pomagala - senzora vrši u iznosu prema dostavljenom fiskalnom računu, a da je iznos koji je u prethodnom periodu izdvajan oko milion i dvjesta hiljada eura.

Pravo na refundaciju računa za senzore imaju sva djeca koja imaju DT1 (dijabetes tip 1) i primaju više puta dnevno insulin, do 18 godina i redovni studenti do 26 godina. Ukupno ovo pravo koristi oko 600 pacijenata.

Roditelji kupuju senzore u zemljama EU, a račun im je refundirao Fond zdravstva. Senzori koštaju oko 60 eura. Refundacija se čeka po nekoliko mjeseci. Senzor omogućava praćenje vrijednosti glukoze u krvi na mobilnom telefonu, može se svakog minuta očitavati i traje 14 dana, što znači da je mjesečno potrebno kupiti 3 senzora.

Farmont: Nova verzija Medtruma je sigurnija
Farmont, firma koja ima ugovor sa FZO će prodavati Medtrum senzore u svojim Help apotekama, kao zastupnik te firme. Prema tom ugovoru će pacijenti kod njih uzimati senzore besplatno, a troškove će pokrivati FZO - djeci do 18 godina, kao i mladima do 26 godina koji studiraju.

"Ovim ugovorom pacijenti bi trebalo da budu relaksirani od nabavke senzora iz EU zemalja i organizacije transporta istih do Crne Gore, troškova kupovine, transporta i carinjenja senzora, nemogućnosti reklamacije pokvarenih senzora, kao i procedure refundiranja novca od strane Fonda", kazali su Pobjedi iz Farmonta.

Pojašnjavaju da će pacijenti uz odgovarajuću potvrdu Fonda preuzimati senzore od zastupnika, da će dobiti i edukaciju o njihovom korišćenju kao i podršku stručnih lica u svakom momentu.

"Starija verzija Medtrum senzora, koja je ranije bila na tržištu, zbog određenih nedostataka nije bila pouzdana. Međutim, novi Medtrum S9 senzori, koji se izdaju na teret Fonda, nalaze se u prometu u skoro svim zemljama EU i Balkana, testirani su od strane dijabetičara i pokazali su se veoma pouzdanim i efikasnim", kazali su iz Farmonta.

Istakli su da će u slučajevima kada pacijentu ne odgovara senzor koji dobija gratis od strane Fonda ili ne želi da mijenja onaj na koji se navikao (tipa Libre koji nije registrovan u CINMED-u), zastupnik za Medtrum senzore izdati potvrdu pacijentu za eventualnu refundaciju od strane Fonda.

"Ovaj fleksibilan pristup osigurava da svaki pacijent dobije optimalnu podršku u upravljanju svojim stanjem", kazali su iz Farmonta.

Onemogućen unos senzora putem pošte
Roditelji djece sa dijabetesom koji su senzor Libre nabavljali putem pošte i kurirske službe kažu da im je od skoro to onemogućeno shodno članu 152 Zakona o ljekovima, kojim je propisano da pacijent ne može potrebne ljekove da prima putem pošte ili kurirske službe.

"Prije otprilike dva mjeseca ovo pravo nam je uskraćeno. Nijesmo nikada tražili refundaciju poštarine koja je iznosila 30 eura i sada nam je otežana nabavka senzora, jer često moramo da se snalazimo za prevoz istih do Crne Gore i da neke poznanike i prijatelje molimo da nam šalju autom ili autobusima", kazao je Stevan Kažić, roditelj djeteta sa dijabetesom tipa 1.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje kazali su da način na koji građani ,,unose“ senzor u Crnu Goru nije pitanje za Fond za zdravstveno osiguranje već druge nadležne organe koji se bave pitanjem carine i prelaska granice.

Boje se nepreciznosti
Roditelji djece imaju strah da koriste nove senzore, jer su koristili Anytime, proizvođača Yuwell, misleći da više neće morati da se snalaze i dobavljaju iz inostranstva. Međutim, prilikom korišćenja tih senzora, primijetili su brojne probleme, koji ugrožavaju život njihove djece.

"Osim što su se često i brzo kvarili, nekada i poslije nekoliko sati, oni su davali neprecizna mjerenja i odstupanja od čak 3 ili čak 4 jedinice, što je veoma opasno jer pogrešan podatak može da uzrokuje i upadanje u komu. Jednom od roditelja je rečeno iz krugova uvoznika da Anytime, kineski senzor i nije predviđen za djecu i da tek razvijaju softver i senzor koji će odgovarati djeci", kazao je jedan od roditelja djeteta sa dijabetesom koji je želio da ostane anoniman.

On je proslijedio i fotografiju na kojoj su rezultati mjerenja Anytime (na telefonu), koji pokazuje vrijednost 5,9, što je normalna vrijednost. Ipak, mjerenja Librom, koja je u sredini i pokazuje 165 mg (odnosno 9,17) i na kraju klasičan mjerač šećera u krvi koji pokazuje 9.5 - upozoravaju na visoke vrijednosti te da se mjerenje razlikuje i do tri jedinice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.