CGO: Koliko vrijede izborna obećanja i principi?

CGO: Koliko vrijede izborna obećanja i principi?

Partije sadašnje vlasti, dok su bili u opoziciji, jednoglasno su podržavale prijedlog civilnog sektora da se ukine rješenje po kojem ministar/ka prosvjete bira i razriješava direktore obrazovnih ustanova, naveli su iz CGO.

To je, kako su kazali, konačno, i učinjeno.

- Međutim, način na koji su uvedeni i definisani školski odbori i njihove nadležnosti, nije bio dobar. Umjesto da se taj mehanizam unaprijeđuje, sjutra se na Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport razmatra prijedlog PES-ovih poslanika da se vrati staro i nakaradno rješenje kojim se obrazovni sistem ponovo stavlja pod partijsku kapu - navode iz CGO.

Ukoliko se drže riječi i predizbornih obećanja, poslanici Demokrata neće glasati za ovaj dio rješenja, dodaju.

Podsjećaju, Demokrate su kroz predizborni program 2020. obećali: “Obezbijedićemo da školski odbori kao stvarni predstavnici zaposlenih, đaka i roditelja biraju rukovodioce obrazovnih ustanova, kako bi zaustavili partijske izbore.”

- Svi oni koji budu glasali za rješenje da se vrati moć jednoj osobi - ministru (preko komisija koje isti ministar postavlja ili bez tih komisija) da bira i razriješava na stotine direktora obrazovnih ustanova nijesu prethodne vlasti kritikovali principijelno. Sjutra ćemo vidjeti ko je principijelan, a ko želi da sistem partijski zloupotrebljava za svoje interese kroz način na koji će se odrediti prema ovom prijedlogu - poručuju iz CGO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.