Kćerka bivšeg premijera postala šefica vlade u Tajlandu

Kćerka bivšeg premijera postala šefica vlade u Tajlandu

Nasljednica milijardera i čelnica tajlandske vladajuće stranke Pheu Thai, Paetongtarn Shinawatra, izabrana je za premijerku tokom vanredne sjednice parlamenta u petak, samo dva dana nakon što je tajlandski Ustavni sud smijenio Srettha Thavisina.

Paetongtarn (37), koja je potvrđena glasovanjem u parlamentu u petak ujutro s jasnom većinom, postaje druga premijerka u zemlji.

Paetongtarn je dobila 319 glasova u Donjem domu parlamenta, nakon što je njena stranka Pheu Thai, koja predvodi vladajuću koaliciju, nominovala kao jedinog kandidata za zamjenu Tavisina.

Paetongtarn je ćerka bivšeg premijera Takšina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.

Sa 37 godina, ona će biti najmlađa premijerka u zemlji i druga žena na toj funkciji, poslije svoje tetke Jingluk.

Obrazovana u elitnim školama na Tajlandu i na univerzitetu u Velikoj Britaniji, Paetongtarn je provela nekoliko godina radeći u hotelskoj grupi Rende porodice Šinavatra.

Pridružila se partiji Peu Tai 2021. i imenovana je za liderku stranke u oktobru prošle godine.

Taksin Šinavatra je jedan od najuticajnijih ličnosti u Tajlandu, a 2008. godine je dobio i državljanstvo Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.