Zapaljive izjave iz Rusije: Svijet je na ivici trećeg svjetskog rata

Zapaljive izjave iz Rusije: Svijet je na ivici trećeg svjetskog rata

Zvaničnik Kremlja Nikolaj Patrušev rekao je u petak da su vojni savez predvođen SAD-om i Zapad direktno uključeni u planiranje ukrajinskog napada na rusku regiju Kursk. Patrušev je u intervjuu za list Izvestija rekao da je operacija u regiji Kursk planirana uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih specijalnih službi.

“Izjave vođstva SAD-a da nisu umiješani u zločine Kijeva u regiji Kursk nisu istinite. Bez njihovog sudjelovanja i direktne podrške Kijev ne bi ušao na rusku teritoriju”, rekao je.

Bijela kuća je rekla da Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da Washington nije bio uključen u operaciju. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi američko oružje na ruskoj teritoriji u Kursku.

“Ukrajinsko zauzimanje grada u Kurskoj oblasti moglo bi izazvati Treći svjetski rat”, rekao je Mikail Šeremet, zastupnik u ruskom parlamentu.

“S obzirom na prisutnost zapadne vojne opreme, korištenje zapadne municije i projektila u napadima na civilnu infrastrukturu te nepobitne dokaze o sudjelovanju stranaca u napadu na rusku teritoriju, moglo bi se zaključiti da je svijet na ivici trećeg svjetskog rata”, rekao je, piše Telegraph.

Rusija je premjestila nekoliko hiljada vojnika iz okupirane Ukrajine kako bi branili vlastitu teritoriju u Kursku.

Američki zvaničnici pokušavaju utvrditi koliko je tačno vojnika premješteno, ali izvori su CNN-u rekli da je najmanje 1000 preusmjereno u pogranično područje.

“Očito je da Putin i ruska vojska preusmjeravaju neke resurse, neke jedinice, prema Kurskoj oblasti kako bi se navodno suprotstavili onome što Ukrajinci rade”, rekao je u četvrtak portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi.

Ovaj potez ne znači da je Rusija odustala od aktivnih vojnih operacija na sjeveroistoku Ukrajine, rekao je te dodao da se još uvijek vode aktivne borbe duž tog fronta.

Kijev je tvrdio da je njegov prekogranični napad, koji ulazi u jedanaesti dan, omogućio njegovim trupama da zauzmu 1150 kvadratnih kilometara ruske teritorije u više od 80 naselja. To je prisililo oko 200.000 Rusa na evakuaciju iz njihovih domova, najveću evakuaciju takve vrste od Drugog čečenskog rata.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.