Skoro petina zaplijenjenih cigareta na granicama EU došla iz Crne Gore

Skoro petina zaplijenjenih cigareta na granicama EU došla iz Crne Gore

Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) objavila je izvještaju kojem se navodi da su njihove operacije u 2023. godini dovele do zapljene više od 616 miliona nelegalnih cigareta širom svijeta, uključujući 333 miliona konfiskovanih na spoljnim granicama Evropske unije (EU).

Od ta 333 miliona, 62,2 miliona nelegalnih cigareta došlo je iz Crne Gore, po čemu je naša zemlja treća na listi, iza Turske (84,6 miliona) i Ujedinjenih Arapskih Emirata (76,2). Slijede Indonezija (52,5), Kina (19,4), Singapur (12,4), Pakistan (10) i Indija (9,2 miliona).

Iz Kine je navedeni iznos oduzet u sedam zapljena, a iz drugih država u po jednoj akciji.

OLAF je, dodaje se, takođe pomogao u zapljeni 140 tona sirovog duvana i šest tona duvana za lulu, sprječavajući više od 151 miliona eura gubitka za budžete EU i nacionalne budžete.

Van granica EU, u Srbiji i Izraelu, zaplijenjeno je 144,3 miliona cigareta, a unutar granica Unije 140,6 miliona.

U izvještaju se upozorava da je šverc cigareta ponovo globalni problem, ukazujući na udaljenost zemalja u kojima se odvija nelegalna trgovina, poput Turske, Indonezije, UAE i Crne Gore.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.