Koprivica: Stega je istorijski korak kojim je Crna Gora kreirala oslobodilačku borbu i državno-pravni poredak
Screenshot

Koprivica: Stega je istorijski korak kojim je Crna Gora kreirala oslobodilačku borbu i državno-pravni poredak

Prije 228 godina donijeta je Stega crnogorska i brdska.

Tim povodom, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica podsjetio je da je Stega prvi pisani državno-pravni izvor Crne Gore, "praobraz našeg prvog državnog ustava, akt o ujedinjenju Crne Gore i Brda, akt stvaranja političke i odbrambene zajednice, osnov konstituisanja centralnih institucija državne vlasti i izgradnje pravnog poretka.” 

Kako dodaje, to je akt izdizanja iznad plemenskih podjela i partikularizama, kao ljutih protivnika stvaranja države i njenog poretka u onom vremenu, ali i akt bratske ljubavi, sloge i zavjeta. 

“Država nije samo monopol fizičke sile, nije ni samo mnoštvo ljudi, ona je prije svega zajednica, kojom mora vladati unutrašnja sloga i predanost opštem dobru. Stega je istorijski korak kojim je Crna Gora ušla u brazdu sudbine i kreirala oslobodilačku borbu i državno-pravni poredak. Ovaj istorijski datum, kao plod aspiracija Svetog Petra Cetinjskog i glavara opredijeljenih za opšte dobro i slobodnog naroda na Zboru, dostojan je praznovanja na najvišem državnom nivou, posebno što je i nasušna potreba savremene Crne Gore veći stepen jedinstva, kohezije i zajedništva i vjerujem da ćemo veliki jubilej 230 godina dočekati u tom duhu”. Kaže Koprivica.

On podsjeća I da evropski narodi, poput Njemaca, imaju svoj dan jedinstva, kao, kako kaže, podsjećanje i putokaz.

“Bez prevazilaženja podjela i bez učvršćenja moralne prisnosti zajednice, ne može biti sveukupnog razvoja i napretka društva i stoga su veliki akti u našoj pravnoj tradiciji nepresušno vrednosno vrelo kojim se treba obezbijediti "ljubav koja ujedinjuje srca" i postiže unutrašnja kohezija, primjereno savremenom okviru građanske države i prve naredne članice EU”, zaključuje Koprivica, prenosi Analitika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.