Kreće operacija
Foto: EPA-EFE

Kreće operacija "Abbas u Gazi": Za ovaj čin morat će dobiti odobrenje Izraela, ali i Hamasa

Nakon što je predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas u Turskoj obećao kako će posjetiti Pojas Gaze, u Palestini uveliko teku pripreme za ovaj događaj.

Palestinska novinska agencija ističe kako će Abbas u Gazi predvoditi delegaciju na visokom nivou, a cilj posjete će biti izražavanje solidarnosti s narodom Gaze te utvrđivanje autoriteta nadležnosti Palestinske samouprave i Oslobodilačke organizacije Palestine (PLO) nad Gazom.
U sklopu priprema za posjetu, Palestinska samouprava je uspostavila kontakt s UN-om i stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, kao i sa arapskim i muslimanskim zemljama te članicama EU i Afričke unije.
"Nije naveden datum planirane posjete, a nije jasno kako će Abbas i njegova delegacija ući u zaraćeni pojas", navodi se.

Također, ističe se kako je Abbas apelovao na SAD i druge članove međunarodne zajednice da osiguraju njegovu posjetu te da Palestinska samouprava sačeka završetak tekućih pregovora o sporazumu o primirju i taocima.

"Posjeta će morati biti dogovorena uz međunarodne garancije i uz razumijevanje Izraela. Važno je da Abbas dobije i odobrenje Hamasa", piše Times of Israel.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.