Crna Gora na samom dnu evropske liste broja zavisnika od igara na sreću

Crna Gora na samom dnu evropske liste broja zavisnika od igara na sreću

Zahvaljujući naporima Montenegro Bet-a, Crna Gora sa tek jednim zavisnikom na svakih 42,000 građana na začelju Evrope

Prema zvaničnim podacima Kakaricke Gore, jedine nacionalne akreditovane zdravstvene ustanove za prevenciju i liječenje bolesti zavisnosti, u Crnoj Gori je trenutno registrovano svega 13 lica koja se liječe od zavisnosti od igara na sreću.

Ova brojka direktan je rezultat višegodišnjih napora kompanija članica Montenegro Bet-a koje su, kroz proaktivne i odgovorne mjere, postigle značajan uspjeh u prevenciji zavisnosti od igara na sreću.

Saradnja sa Kakarickom Gorom kao primjer odgovorne prevencije

Predstavljeni statistički podatak i postignuti rezultat nije slučajan. Montenegro Bet već godinama sarađuje sa institucijama poput Kakaricke Gore i regionalnim partnerima poput Instituta za javno zdravlje "Batut" u Srbiji. Zajedno su razvili metodologiju za prevenciju zavisnosti i implementirali obuke koje su doprinijele ovako pozitivnim rezultatima. Crna Gora, prateći ove primjere, usvojila je najbolje prakse i pokazala se kao lider u regionu kada je riječ o odgovornom priređivanju igara na sreću.

Montenegro Bet: Unapređenje društveno odgovornog priređivanja igara na sreću u Crnoj Gori

Zahvaljujući, najvećim dijelom, naporima kompanija članica Montenegro Bet-a, Crna Gora je na samom začelju kada su u pitanju pojave bolesti zavisnosti od igara na sreću. Sa zvaničnim podacima akreditovane ustanove za borbu protiv bolesti zavisnosti Kakaricka Gora, u našoj zemlji se na programima liječenja od bolesti zavisnosti igara na sreću nalazi 20 lica godišnje, što čini manje od 0.01% zavisnika na kompletnoj teritoriji naše zemlje.

Tržište igara na sreću Crne Gore je, zahvaljujući podršci i ekspertizi kompanija članica Montenegro Bet-a, uspjela da u uslovima rasta nacionalnog tržišta igara na sreću uporedi i smanjuje procenat zavisnika od igara na sreću, što gotovo nijedna visoko razvijena zemija EU nije uspjela da postigne (naprotiv, trend uglavnom ide u suprotom smjeru).

Razlog za to je više od 10 godina rada Montenegro Bet-a na iskorjenjivanju ovog problema, kao i uspješna saradnja sa eminentnim institucijama u zemiji, regionu i Evropi - implementirane su najsavremenije mjere za prevenciju zavisnosti, a kao najefikasnija je obaveza zaposlenih da pohađaju programe obuke i kurseva za liječenje zavisnosti tj. prepoznavanja ranih oblika zavisnosti. Na taj način, godinama je stvarana interna kultura u kompanijama članicama da se ovim problemom aktivno bave.

Porez na dobitak nosi veliki rizik od suprotnih efekata

Iako se najavljene izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koje predviđaju oporezivanje dobitaka od 15%, pravdaju ciljem smanjenja zavisnosti, iskustva iz drugih zemalja pokazuju suprotno. Ovakve mjere, kao što se vidi na primjeru Albanije, često vode ka eksploziji nelegalnog klađenja i skoku maloljetničkog kockanja. Kada igrači, zbog visokog poreza na dobitke, prelaze na ilegalne sajtove, gubi se mogućnost kontrole i nadzora, što vodi ka rastu društvenih rizika poput kriminaliteta i maloljetničkog kockanja. Usvajanje ovakvog zakona faktički otvara vrata nelegalnom tržištu, ugrožavajući javnu sigurnost i zdravlje.

Umjesto uvođenja destimulativnih i kontraproduktivnih mjera poput poreza na dobitke, koje bi mogle povećati broj zavisnika na crnom tržištu, rješenje za ovu važnu društvenu problematiku leži u nastavku i unaprjeđenju postojećih proaktivnih inicijativa legalnih priređivača igara na sreću, uz održiv model oporezivanja. Montenegro Bet apeluje na državne organe da prepoznaju značaj ovih napora i izbjegnu poteze koji bi mogli imati kontraproduktivan efekat, štiteći tako građane i društvo u cjelini.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.