Izvučena tijela još četiri osobe sa superjahte na Siciliji: Traga se za još dvije osobe

Izvučena tijela još četiri osobe sa superjahte na Siciliji: Traga se za još dvije osobe

Četiri tijela izvučena su u srijedu iz potopljene super jahte na Siciliji, a potraga se nastavlja za još dvije posljednje osobe koje se smatraju nestalima.

U srijedu su u olupini luksuzne jahte Bayesian prvo pronađena dva tijela, za koja još traje identifikacija, a potom još dva.

Daily Telegraph je objavio, govoreći o kasnije pronađenim žrtvama, da se radi o tijelima britanskog preduzetnika Majka Linča i njegove kćerke Hane.

Sada je ukupni broj žrtava u potonuću jahte u oluji u ponedjeljak pet, nakon što je odmah u ponedjeljak pronađeno prvo tijelo.

Reporter AFP-a vidio je nekoliko brodova kako napuštaju luku Porticello, mjesto nesreće istočno od Palerma. Neki su se kasnije vratili, a jedan je prevozio mrtvačku vreću koja je potom prebačena u šator na molu.

Nastavlja se potraga za još dvije osobe koje se smatraju nestalima. Jahta se nalazi na 50 metara dubine, 700 metara od Porticella.

Vazdušni džep
Jahte tog tipa imaju nepropusna vrata koja mogu stvoriti vazdušne džepove u kojima se može neko vrijeme preživjeti, rekao je britanski stručnjak.

Bilo je slučajeva preživjelih u takvim vazdušnim džepovima – rekao je Žan-Baptist Sopez, britanski inženjer i član Kraljevske institucije pomorskih arhitekata, u komentaru za Science Media Centre.

Naveo je kao primjer slučaj nigerijskog pomorca Herisona Okenea, koji je spašen 2013. nakon tri dana provedenih u vazdušnom džepu kada mu se brod preokrenuo na nemirnom moru kod obala Nigerije.

Jednostavno nije moguće reći jesu li se na Bayesianu formirali vazdušni džepovi – dodao je.

Spašeno 15 osoba
Nekoliko sati prije tornada u ponedjeljak u zoru, na jahti dugoj 56 metara zabava je bila na vrhuncu. Na brodu je bilo 12 putnika i 10 članova posade.

Majk Linč, superbogati poslovni čovjek kojeg su zvali “britanskim Bilom Gejtsom“, slavio je s prijateljima, saradnicima i advokatima to što je u junu u SAD oslobođen optužbi za prevaru za šta je mogao dobiti dugu zatvorsku kaznu.

Brod je potonuo za nekoliko minuta. Spašeno je 15 ljudi, uključujući šestero putnika među kojima majka s jednogodišnjom kćeri, a jedan član posade pronađen je mrtav.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.