Državljani Turske osumnjičeni da su oštetili budžet Crne Gore za preko 280.000 eura
ilustracija (Foto: Pixabay)

Državljani Turske osumnjičeni da su oštetili budžet Crne Gore za preko 280.000 eura

Službenici Uprave policije podnijeli su krivične prijave protiv tri državljanina Turske zbog sumnje da su oštetili budžet Crne Gore za preko 280.000 eura.

- Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga, u saradnji sa službenicima Poreske uprave, podnijeli su dvije krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv dva pravna i tri fizička lica - saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Navode da su krivične prijave podnijete protiv pravnih lica „SYD Group International Construction Industry And LTD“ Podgorica i „BYTR Company“Podgorica, kao i ovlašćenih lica u pravnim licima, državljana Republike Turske M.M. (44), U.D. (26) i A.B. (42),zbog sumnje da su izvšili krivična djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

- Oni su izvršenjem toga djela pričinili materijalnu štetu budžetu Crne Gore u ukupnom iznosu od 280.668 eura. M.M., U.D. i A.B. su, kako se sumnja, izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret na način što su kao osnivači i izvršni direktori, postupajući u ime i za račun osumnjičenih pravnih lica, kontinuirano tokom 2020., 2021., 2022., 2023. i 2024. godine, u cilju izbjegavanja poreskih dažbina, podizali novac u gotovini sa računa prijavljenih pravnih lica, putem platnih kartica prijavljenih pravnih lica, podizali novac preko ATM uređaja, plaćali razne usluge platnim karticama prijavljenih pravnih lica preko POS terminala i prebacivali novac sa računa prijavljenih pravnih lica na svoje lične račune, bez adekvatne poslovne dokumentacije - naglašavaju u saopštenju.

Dodaju da su oni tokom 2022., 2023. i 2024. godine izdavali fakture za koje nisu predavali mjesečne PDV prijave Poreskoj upravi Crne Gore, suprotno članu 35 st.1 i 2 Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čime su po osnovu utajenog poreza na dohodak fizičkih lica i neprijavljenog PDV-a, pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 280.668 eura, što predstavlja materijalnu štetu pričinjenu budžetu države Crne Gore

- Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će, kroz multisektorsku saradnju i nacionalni projekat Evazija trajnog karaktera, nastaviti sa prioriternim intenzivnim koordiniranim policijsko-tužilačkim mjerama i radnjama na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednim aktivnostima čije kriminalne radnje podrivaju ekonomski sistem, a u cilju zaštite budžeta države i građana Crne Gore - zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.