Perić: Ulazimo u zonu političkog spektakla

Perić: Ulazimo u zonu političkog spektakla

Govori se o investiciji u projekte, koji koštaju oko devet milijardi eura, a iz budžeta se za sve neto plate u Crnoj Gori opredjeljuje oko 500 miliona eura, što znači da ulazimo u zonu političkog spektakla, kada se zaboravlja što je bilo prethodne sedmice i što je predlagala Skupština, kazao je jedan od osnivača pokreta Preokret Srđan Perić.

"Juče je to bio Sen Trope, danas autoputevi", rekao je Perić na Televiziji E.

Naveo je da zaboravljamo osnovno obećanje premijera Milojka Spajića da će u septembru prve lopate za dionicu ka Andrijevici biti zabodene. 

"To vam je ona prava brokerska priča, kada prodate jednu akciju koja vam propadne, vi onda govorite možda je to bila loša, ali sad imam još bolju. Dakle, ulazimo u zonu političkog spektakla, gdje vi nastojite da sa što više senzacije, sa što većom medijskom podrškom zatrpavate beskonačno javnost, beskonačnim obećanjima, odlažete suočavanje s realnošću neprestanim zaduživanjem i u konačnom, u nekom trenutku, to dolazi na naplatu. Ali, onom ko vodi državu u ovom trenutku, to ne dolazi na naplatu", dodao je.

Važno je njegovanje kulture pamćenja, smatra Perić, jer smo devedesetih imali Jezdu i Dafinu, koje i dan danas plaćamo. Objašnjava da nije moguće krenuti sa investicijama, koje Vlada planira, a čija je realizacija oko devet milijardi eura. Jedino moguće je, kako kaže, ako negdje u svijetu postoji filantrop, koji bi Crnoj Gori poklonio milijarde.

“Crna Gora treba u naredne tri godine da vrati oko dvije i po milijarde eura, to je oko 800 miliona godišnje, malo preko toga, a sve neto zarade koje se isplate iz budžeta su oko 500 miliona eura. Dakle, mi govorimo o toj disproporciji! A sa druge strane, mi već crpimo taj rezervoar zaduženja pod normalnim kamatama. Već je ovo zadnje zaduženje od 750 miliona dolara prilično veliko, mi ćemo za to zaduženje da vratimo više od milijade i 100 miliona dolara. Mi već sada ulazimo u tu zonu pregrijavanja, kada to prosto nije moguće, nije realistično”, naglasio je Perić.

Jedan od osnivača pokreta Preokret naglašava da je riječ o ekipi koja se nezakonito i ekstremno, netransparentno zadužuje, od decembra 2020. kad je krenulo zaduženje bez Odluke koja je objavljena u Službenom listu.

“Prvo da vidimo ko uzima proviziju! Budite sigurni da neko uzima, u to nemajte nikakve dileme. I sa druge strane, koji je interes da vi do te granice samo vrtite priču ne biste li ostali na vlasti, bez ikakve ideje kako razviti zemlju. To je ona opasnost, i to je ono što unosi, zaista, zebnju i nemir, a da ne ponudite neki konkretan razvoj”- poručio je Perić.

Smatra da je legitimno da javnost sve sazna, zbog toga treba ohrabrivati i premijera Milojka Spajića, i bivšeg ministra pravde Andreja Milovića, da iznesu javno sve što znaju jedan o drugom. Ali još važnije je, kaže Perić, da imamo utvrđenu bilo kakvu vrstu odgovornosti.

“Sve što su iznijeli posljednjih nekoliko dana, jedan na račun drugog, govori prvo da je ta Vlada bila ekstremno neozbiljna. To se sada vidi i ko je imao kakvu dilemu u vezi s tim, sada nema nikakvu. Sada treba da vidimo šta u konkretnoj ravni, ako hoćete i finansijskoj, i ekonomskoj, i sa stanovišta onoga što znači ime Crne Gore u ekonomskim i globalnim tokovima, da li to znači pad povjerenja?”- zaključio je Perić.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.