Otvoren Hercegnovski filmski festival: Suptilan i dostojanstven, svoj i poseban već 37 godina

Otvoren Hercegnovski filmski festival: Suptilan i dostojanstven, svoj i poseban već 37 godina

Voditeljski trio - glumci Sanja Popović, Andrija Kuzmanović i Milan Marić, znalački su uveli publiku u još jednu filmsku smotru koja je stilom i glamurom, te kvalitetom preko 70 filmova koji će za sedam dana biti prikazani, potvrdila da s pravom nosi titulu najvećeg festivala filma u Crnoj Gori.

Hercegnovski filmski festival, 37. po redu, svečano je otvoren večeras u Herceg Novom, na prepunoj Kanli kuli. Prvi put od osnivanja, ceremoniji je prethodila šetnja crvenim tepihom stepeništem ispod Sat kule gdje su se našle glumačke ekipe, članovi Savjeta festivala i žirija, predstavnici opštinske i državne vlasti.

Voditeljski trio - glumci Sanja Popović, Andrija Kuzmanović i Milan Marić, znalački su uveli publiku u još jednu filmsku smotru koja je stilom i glamurom, te kvalitetom preko 70 filmova koji će za sedam dana biti prikazani, potvrdila da s pravom nosi titulu najvećeg festivala filma u Crnoj Gori.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala jeda je bez obzira na vremena i okolnosti, festival uvijek iščekivan sa istim žarom.

- Ovaj Festival je nosio različite slogane, u različitim državama, pod raznim bojama neba. Penjali smo se uz ove skale i svaki put donosili nešto novo, nešto drugačije. Kroz ove godine, možda smo prošli kroz mnoge transformacije, eksperimente i konceptualna lutanja, ali jedno je ostalo nepromijenjeno – naša strast prema filmu. Bez obzira na to koliko su se vremena mijenjala, koliko su se prilike i okolnosti mijenjale, mi smo uvijek sa istim žarom iščekivali festival i s ljubavlju gledali filmove – poručila je Vujović.

Kazala je da su se neki filmski festivali, poput Sarajevskog, izdigli do svjetskog brenda od kojeg možemo učiti.

-Drugi, poput Pule, Niša ili Vrnjačke Banje, nastavili su da donose raznolik sadržaj i time obogaćuju regionalnu kulturnu scenu. Ali naš festival, ovdje u Herceg Novom, ima svoju posebnu čaroliju – on je nepretenciozan, svoj, a opet dovoljno snažan da ostavi dubok trag na sve nas. Jer Hercegnovski filmski festival je, poput samog Herceg Novog, suptilan, dostojanstven, ali sposoban da vas dodirne, da vam nešto novo prenese, da pomjeri granice vašeg razmišljanja. Možda je to kroz film koji vas inspiriše, možda kroz susret sa nekim bardom glumišta u omiljenom kafeu, ali svako od nas ovde doživi nešto što će pamtiti – poručila je ministarka.

Vujović je podsjetila da ovogodišnja glavna selekcija predstavlja ono najbolje što regionalni film ima da ponudi.

-Tu su dokumentarni i studentski filmovi sa ozbiljnim selekcijama, a na Forte Mare ćemo vidjeti šta je svjetska kinematografija najbolje donijela prošle godine. Pohvale idu našim selektorima, čiji je predani rad dao rezultate koji su u potpunosti u skladu sa ciljevima festivala. Oni su, sa pažnjom i ljubavlju, odabrali ono što vjerujemo da će biti poseban filmski doživljaj za sve nas. Ovaj filmski festival koji svjedoči kvalitet svojim trajanjem, koji, osim mojih duboko sentimentalnih razloga, čini ovaj grad centrom kulture, etabliranom u vremenu velikih festivala, projavljuje ljepotu i novinu koja se razvija zajedno sa savremenom crnogorskom kulturom. Sa svojim raznolikim programom, ali prvenstveno sa svojim raznolikim artrizmom, inicira i potvrđuje cio jedan život svih nas koji smo zaraženi ovom umjetnošću, nagoneći nas da svaki film odživimo u toku njegovog trajanja, a i poslije. Svoj visoki nivo kredibiliteta i kvaliteta duguje kontinuitetu – navela je Vujović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić podsjetio je da se u Herceg Novom, odvijao značajan dio istorije kinematografije našeg regiona.

-Plod poštovanja filmske tradicije i istinskog rada na njegovom razvijanju je čitava plejada stvaralaca od reditelja, scenarista do glumaca i tehničkog osoblja koji su potekli iz Herceg Novog. Neki od njih bili su osnivači ove smotre, drugi su svoje znanje i umijeće ugradili u festival, uz njega su rasle i stasavale generacije, a sasvim je sigurno da je Festival obogatio živote svih nas – podsjetio je Katić.

 

Katić je ocijenio da se je uprkos promjenama koje je vrijeme nametnulo, Festival uspijevao da ostane posvećen prije i iznad svega filmskoj umjetnosti, promociji kinematografije, afirmaciji i povezivanju stvaralaca, susretu publike sa magijom filmova iz cijelog svijeta.

 

-Ove godine, napravljen je i korak više. Herceg Novi će prvi put biti mjesto susreta crnogorske i evropske filmske industrije zahvaljujući novom segmentu pratećeg programa koji će omogućiti edukaciju i razmjenu iskustava filmskim stvaraocima – naveo je prvi čovjek grada.

Festival je zvanično otvorio glumac Rade Šerbedžija, kojem je ovom prilikom uručena nagrada "Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umjetnosti.

Otvarajući festival, Šerbedžija je poručio da mu je velika čast držati nagradu u rukama, koju su, kako je rekao, primili mnogi veliki umjetnici prije njega.

- Milan Žmukić je bio pravi filmski upravnik, osnivač mnogih festivala, jedan od direktora Ateljea 212, sjajan čovjek i moj prijatelj, tako da sam zaista srećan. Dobre su nagrade, dobro je proslavljati dane kada je sve oko nas tako crno, pa makar malo da se smijemo i uživamo – kazao je Šerbedžija, dodajući da je snimio preko dvije stotine filmova, te da se nada da su neki od njih zaslužili nagradu.

-Radio sam sa puno svjetskih imena, sa našim božanstvenim režiserima i moram da priznam - film je za mene ipak redateljska umjetnost – poručio je Šerbedžija.

On je za kraj obraćanja imao i snažnu poruku, uz stihove velikog pjesnika Branka Miljkovića, pozivajući da rate prestane.

-Nekako, dok sve ovako mi živimo, držimo festivale, moram da kažem, ne mogu mirno spavati u svijetu u kojem se odvijaju strašni ratovi. Ovog časa, dok mi filmujemo, možda neko dijete u Gazi pogiba. Mislim se, kome uputiti našu poruku da ratovi prestanu – Bogu, Ujedinjenim nacijama...Nikome. Zato, prije nego kažem da otvaram festival, želim vam reći nekoliko stihova Branka Miljkovića: „Ne napuštaj me svete, ne idi naivna lasto, ne povredite zemlju, ne dirajte vazduh, ne učinite nikakvo zlo vodi, pustite me da koračam prema sebi kao prema svome cilju. Pustite me da govorim vodi, da govorim zemlji i ptici koja živi od vazduha. Moj glas ispružen ko živac. Ne napuštaj me svete, ne idi naivna lasto! Ovaj festival je otvoren! – istakao je Šerbedžija.

Uslijedila je premijera filma „Pontonovo srce“ reditelja Senada Šahmanovića čija se ekipa i poklonila publici.

Do 29. avgusta, publika će u okviru 37. Filmskog festivala Herceg Novi imati priliku da na četiri lokacije na otvorenom uživa u više od 70 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta, podijeljenih u tri takmičarske i dvije vantakmičarske selekcije.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture Herceg fest.

Izvor:M PORTAL

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.