Svevremene poruke nacrtanog Vitovog lika

Svevremene poruke nacrtanog Vitovog lika

Kolašin: Završno veče Međunarodnog festivala karikature Veliko interesovanje za ovogodišnji Festival je potvrda uspjeha novog koncepta gdje je tema značajno ime kulture Crne Gore – prošle godine je bio Uroš Tošković a ove Vito Nikolić.Još kada međunarodno dokazani kulturni događaj, ne bi imao samo podršku – 6.000 eura – od kolašinske opštine, kazao je Darko Drljević, dominantno ime svjetske karikature i organizator Festivala

Besmrtni pjesnik Vito Nikolić dobio je i zvanično još jednu formu svoga „vječnog trajanja“. Na još jedan način traju njegovi stihovi kao pravila, kao prinicipi, kao ljubavi, kao sjećanja. Kao pokušaj da čovjek obnavlja sebe i traži u nekim narednim vremenima. Lik Vita Nikolić bio je tema Devetog Međunarodnog festivala karikatute „Kolašin 2024“ čija je završna izložba otvorena sinoć i Domu kulture u Kolašinu.

Kao što smo već objavili prva nagrada je pripala Gabrielu Rusuu iz Rumunije, druga Ivailu Tsvetkovu iz Bugarske a treća Huang Ronghaiu iz Kine. Otvorema je izložba najboljih radoba na temu – Vito Nikolilć, dodijeljeno je sedam specijalnih nagrada dok je na temu „Moja najsmiješnija karikatura“ prva nagrada pripala Muhamedu Đerleku iz Srbije.

1724495990karik2024prvanagradagabrielrusurumunija

Prvonagrađena karikatura, rad Gabriela Rusua iz Rumunije

Dominantno ime svjetske karikature, rođeni Kolašinac Darko Drljević, svojim autoritetom i sa dobrim timom svoji saradnika, „gradi“ Međunarodni Festival karikature koji postaje prepozntaljiv ne samo u regionu nego i šire.

- Poslednja dva festivala su imala poseban koncept, tako što smo ih umjesto nekim temama, posvetili poznatim i originalnim imenima kulture Crne Gore. Prošle godine svijet je „crtao“ slikara Uroša Toškovića a ove godine pjesnika Vita Nikolića.Sa takvom praksom ćemo nastaviti jer je to kvalitetan i trajan način da se svojet upozna sa bardovima crnogorske kulture za koje je prije našeg Festivala premalo znala. Jer kada nekoga upoznaju karikaturisti i kada nekoga predstave karikaturisti, onda cijeli svijet zna za njega, kazao je Darko Drljević.

On je podsjetio da lokalna uprava Kolašina Međunarodni festival karkature pomogne sa 6.000 eura ali da je to nedovoljno za ovako ambiciozan kulturni projekat i događaj.

- Da je više sredstava Festival bi dobio na značaju i omogućio da najpoznatiji svjetski karikaturisti dođu u Kolašin.Sredstva su potrebna za nagrade ali i za to da pobjednici dođu u Kolašin a to je trenutak kojim se stvara promocija grada za pamćenje o za trajanje.Imam ideju da naredne godine u okviru festivala organizujemo „ izložnu belgijskih umjetnika“ i da tako „svijet dovedemo“ u Kolašin.Ovakvi sogađaji u svijetu koštaju više stotina hljada eura sa značajnim nagradama koje finansiraju poznati brendovi,podsjetio je Darko Drljević, dodajući da učesnike kolašinskog Festivala okupljaju imena organizatora i dva čuvena imena svjetske karikature – Darko Drjević i Luka Lagator.

Dragan Mitov Đurović je ocijenio da ovim Festivalom, Kolašin sija na mapi svijeta ne samo kao slobodarska i turistička već i kao metropola svjetske karikature.

- Uz sve muke koje prate kulturni podvizi u Crnoj Gori, Festival je iznjedrio, sjajni umjetnik i čovjek Darko Drljević.Potvrda toga su da je 252 autora iz 50država, poslalo radove na temu – Vito Nikolić. Probrana kolašinska publika je srćano pozdravila izložbu i odanost svom Kolašincu kojim se ponose – Darku Drljeviću. Nažalost, Festival je potvrdio crnogorsku kulturnu zbillju u kojoj sredstava ima koliko treba za pjevanje po Trgovima jer narodu treba „hljeba i igara“. Dobro prolaze zvijezde iz regiona i neki domaći umjetnici. Festival je podržala lokalna uprava uz dobru organizaciju Centra za kulturu. Impresije nikoga nijesu ostavile ravnodušnim, gledali smo Vitove likove, slušali i prisjećali se Vitovih pjesama, stigla je i skulptura Vita Nikolića od poznatog umjetnika Slavenka Rakočevića. Sve su to novi potencijali ovoga Međunarodng festivala karikature koje treba iskoristiti, poručio je Dragan Mitov Đurović.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.