Kalezić: Ako aktuelna većina izgubi u Podgorici, izvjesni vanredni izbori
Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda

Kalezić: Ako aktuelna većina izgubi u Podgorici, izvjesni vanredni izbori

Ukoliko dođe do pozitivnog rezultata na izborima u Podgorici za vladajuću koaliciju na državnom nivou, onda će taj rezultat DF-u, Demokratama i ostalim konstituentima vlasti dati „vjetar u leđa“ kako bi smanjili „kolač“ izvršne vlasti koji pripada PES-u. Ako rezultat bude negativan po vladajuću većinu, onda bi vanredni izbori bili izvjesni – kazao je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar, komentarišući predstojeće izbore u glavnom gradu.

Kalezić je ocijenio da će buduća vlast u Podgorici zavisiti od novih lista koje pređu cenzus i političke opcije Jakova Milatovića. Za opoziciju je, smatra on, važno da nađe način da dođe do apstinenata.

Prema njegovim riječima, koliko god vladajuća većina bila matematički brojna jer govorimo o 53 ili 54 poslanika, oni ipak djeluju i ponašaju se kao, kako je istakao, jedna vrsta raštimovanog orkestra.

- Prilikom glasanja o nekim ključnim zakonskim prijedlozima, vidimo da tu ne postoji jedinstvo, čak ne između, nego unutar klubova. Negativan rezultat u Podgorici bi dodatno istančao te podjele. Međutim, nakon jednog, ipak plodotvornog, mandata gradonačelnika Vukovića, jer je Podgorica transformisana iz jedne evropske periferije, grada koji je bio socijal-realistički grad u moderan mediteranski glavni grad, sa kulturnim, društvenim sadržajima..., način na koji se gradom upravlja pod mandatom ove većine vidimo propadanje na svakom nivou. Politička logika nalaže da birači kazne to ponašanje. Logično je za očekivati da dominantan dio vladajuće većine sad ne bude dio vladajuće većine nakon izbora – istakao je Kalezić, dodajući da u suprotnom govorimo o jednoj totalnoj deformaciji političkog i demokratskog sistema.

Kalezić je kazao da je pitanje kako treba da se vodi politika da bi građani imali refleks da kazne loše upravljanje gradom. Istakao je da opoziciji nominalno u prilog idu najmanje tri stvari – evidentna nesposobnost gradonačelnice i njenog tima da upravljaju gradom, disharmonija u redovima vladajuće većine i njihova politička heterogenost.

- Imali smo tu jedan bućkuriš svega i svačega u ideološkom smislu, i pokazuje se da to nije održivo. Ne samo da nije održivo u Podgorici, nego ni u drugim lokalnim samoupravama. Ni na državnom nivou, ali se to maskira jednim, kolokvijalno rečeno, „raskubanjem“ javnog sektora. Imamo multipliciranje ministarstava i organa javne uprave. Teže je nabrojati ministarstva i ministre u Crnoj Gori nego američke savezne države – kazao je Kalezić.

Što se tiče izlaska na izbore nekoliko procrnogorskih partija, Kalezić je rekao da smatra da je taktički ispravnije odustajanje od modela zajedničkog nastupa.

- Opozicija je taj model parcijalno testirala na parlamentarnim izborima i to nije pokazalo sinergijski efekat. Karakter biračkog tijela u Podgorici zahtijeva jednu širu disperzovanu političku ponudu i to je nešto sa čim opozicija barata i vjerujem da zbog toga imamo ovakvu predizbornu kombinatoriku. Ono što je izazov opozicije jeste da dopre, ne nužno do birača koji glasaju velikosrpske i proruske partije, jer do njih teško mogu doprijeti. To su birači kojima ne smetaju ni komunalni problemi, ni kulturna i društvena zaostalost Podgorice pod ovim rukovodstvom, jer oni imaju drugi ideološki momenat. Ali u Podgorici kontinuirano imamo ogroman procenat apstinenata i zadatak opozicije jeste da nađe formulu da dopre do njih – istakao je Kalezić.

Kazao je da smatra da su građani siti politike i da će izlaznost biti rekordno niska.

- Opozicija ima mjesec i malo više da mobiliše jedan rezervoar glasača među apstinentima koji su nekad glasali za partije procrnogorske orijentacije ili možda nijesu nikad – kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, ono što treba da brine opoziciju su prosuti glasovi.

- To je bio hronični problem DPS-a u dužem periodu. Najava tolikog broja lista povećava statističku šansu za neprolazak cenzusa, a samim tim bi to vodilo do prosipanja tzv. opozicionih glasova. To je jedna okolnost na koju opozicija mora da računa – kazao je Kalezić.

Poručio je da vlast, što se vidi i kroz izvještaje međunarodnih organizacija, nastavlja praksu zloupotrebe javnih resursa. Kazao je da je u Agenciji za sprečavanje korupcije revanšistički puč, te da će „oni preuzeti ASK i potpuno banalizovati kontrolne mehanizme“ u početku izborne kampanje.

Kalezić je, na pitanje koja opcija ima veće šanse, rekao da, kako sada stvari stoje, a pošto nemamo još relevantna istraživanja, na osnovu političkog osjećaja vjeruje da će buduća vlast u Podgorici zavisiti od novih lista koje pređu cenzus i političke opcije Milatovića.

- Oni će biti faktor koji će odlučiti sudbinu nove koalicije. Tu su Preokret, lista Andreja Milovića, a prije svega blok Jakova Milatovića. On je napustio vladajuću većinu u Podgorici, svakodnevno kritikuje svoje bivše partijske kolege, i to sa različitih i političkih i ideoloških nivoa. Sa tog nivoa bilo bi teško objasniti da se ponovo vrati u zagrljaj bivših kolega, iako u crnogorskoj politici ništa nije nemoguće – kazao je Kalezić.

Rekao je da vjeruje da lista Evropski savez ima potencijal da stvori sinergijski efekat između konstituenata.

- Objedinjavanje socijaldemokratske opcije na svim nivoima je potrebno Crnoj Gori, jer prosto razlog raskola na dvije socijaldemokratske opcije je bio dominantno motivisan odnosom prema DPS-u. Sad tog tereta nema i ne vidim razlog da ne dođe do daljeg objedinjavanja te dvije opcije – kazao je Danilo Kalezić.

Kazao je da partija Duška Markovića ima priliku da postavi novi narativ na političkoj sceni Crne Gore.

- Vidimo da pokušavaju da se pozicioniraju kao centar u odnosu na DPS. Sad je na njima da o toj ideji komuniciraju sa biračima na isti način koji je zadatak DPS-a da sebe pozicionira i da zadrži ulogu stožera, ne samo unutar procrnogorskog bloka, jer je to suviše uzak manevarski prostor, nego unutar proevropskog bloka. To je ključni zadatak. DPS mora da insistira da je stožer, ne samo okupljanja crnogorskog bloka, nego svih suverenista i proevropskih snaga – dodao je Kalezić.

Moguć i budvanski scenario
- Ne bih isključio ni onaj momenat da dođe do ponavljanja izbora, da dođemo u situaciju kao u Budvi i Beranama da partije trenutne vladajuće većine ne mogu da konstituišu vlast. Na kraju, to je i razlog zašto imamo vanredne izbore. Niko ne postavlja pitanje dovoljno jako – zašto mi imamo vanredne izbore. Da li je razlog čisto interesno partijski Milatovićeve struje ili ipak govorimo o ideološkim mimoilaženjima? O tome javnost skoro da ništa ne zna – kazao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, to što je, ipak, dolazilo do javnosti svjedoči o jednoj nezajažljivoj pohlepi i želji za moći.

- Nešto što odavno nijesmo gledali na političkoj sceni Crne Gore, a što su oni kao opozicija često kritikovali. Kritikovali su partitokratiju, povećanje javne uprave i sve pogrešne modele vladala, a oni su sad unaprijeđeni i služe interesima većeg broja konstituenata vlasti – kazao je Kalezić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.